Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot EX1: Elektrický batmobil s 250 kW

Diskuze (1)
Peugeot se chystá uvést na trh elektromobil i0n, současně se ale pouští do nákladnějších experimentů s elektrickým pohonem. Výsledkem těchto aktivit je studie EX1, která se představí na pařížském autosalonu.

Peugeot EX1 je v jistém smyslu evolucí studie 20Cup, která se představila v roce 2005, a staršího konceptu Peugeot Asphalte. Jedná se o optimálně vyvážený a extrémně kompaktní roadster, široký 1,77 metru a vysoký jen 0,90 metru. Karoserii s co nejkratšími převisy tvoří karbonový monokok. Přední náprava má lichoběžníkové zavěšení, vzadu je neobvyklé řešení s jediným tlumičem.

Pohon zajišťují dva elektromotory o výkonu 125 kW – jeden pohánějící přední kola a druhý ta zadní. Celkový výkon je tedy 250 kW (340 k), energii dodává lithium-iontová baterie. Uspořádání pohonu kopíruje systém HYbrid4 se dvěma nezávislými pohonnými jednotkami s tím rozdílem, že u EX1 pohání i přední kola elektromotor.

Neobvyklé řešení interiéru spočívá v otevírání bočních dveří proti směru jízdy. Spolu s dveřmi se pro lepší nastupování vyklápí ven i skořepinová sedadla. Sedí se na podlaze s nataženýma nohama a cestující jsou chráněni karbonovými panely karoserie.

Koncept Peugeot EX1 je plně funkční. Dosahuje bočního přetížení až 1G a Peugeot už s ním pod dohledem komisařů FIA stanovil několik světových rekordů.

Diskuze (1)
Avatar - Litrico
22. 9. 2010 14:01
Zrychlenie
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: 3,58 s
Zrýchlenie z 0 na max. rýchlosť 260 km/h: 6,6 s :-!