Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podívejte se, jak se staví nový britský sporťák TVR Griffith

David Bureš
Diskuze (0)
Britský výrobce sporťáků pro opravdové muže, značka TVR se vrací na scénu modelem Griffith. Podívejte se, jak probíhá stavba této novinky.

Rok 2017 byl rokem návratu legendárního britského malovýrobce sporťáků TVR. Na scénu se vrátil pomocí kupé Griffith, o kterém výrobce hovoří jako o britském muscle caru. Nyní firma nechala nahlédnout pod pokličku vzniku tohoto sporťáku, a tak se pomocí přiloženého videa můžete podívat na to, jak stavba Griffithu probíhá.

Základem automobilu je unikátní konstrukce iStream vymyšlená slavným inženýrem Gordonem Murrayem, jedním z autorů McLarenu F1. V případě Griffithu se jedná o kombinaci lehkých karbonových prvků v ocelovém rámu a panelů karoserie z karbonových vláken. Konstrukce se vyznačuje vysokou tuhostí téměř 20.000 N.m na radián, navíc je navržena tak, aby pro zvýšení bezpečnosti směřovala sílu při nárazu směrem ke kolům, pryč od posádky.

Video se připravuje ...

O pohon zadních kol se pak stará vpředu uložený pětilitrový vidlicový osmiválec původem z Fordu Mustang, který však byl pro potřeby TVR speciálně naladěn firmou Cosworth. Specifická je spojka, setrvačník i řídicí jednotka. Spárován je se šestistupňovou manuální převodovkou Tremec.

Silný motor o výkonu 500 koní (368 kW) umí TVR rozpohybovat z 0-100 km/h za zhruba čtyři sekundy. Maximální rychlost má přesáhnout hranici 320 km/h.

TVR zatím počítá s výrobou 500kusové edice, která je už z větší části zarezervovaná fanoušky značky ze skupiny TVR 500, což pomohlo financování projektu. Za vůz zaplatí 90.000 liber (zhruba 2,6 milionu korun), přičemž se ho dočkají v roce 2019. O výrobu se pak postará továrna Rassau Industrial Estate ve Walesu, která by postupně mohla produkovat až zhruba 2.000 aut ročně.

David Bureš
Diskuze (0)