Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pojišťovny evidují v době pandemie třetinový pokles krádeží aut

ČTK
Diskuze (3)

Tuzemské pojišťovny zaznamenaly v době pandemie zhruba třetinový pokles případů krádeží automobilů.

Počet těchto škod meziročně pravidelně klesá už několik let, ale současný nouzový stav tento propad ještě zvýraznil. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Během koronavirové krize klesl v meziročním porovnání období počet krádeží automobilů o téměř 40 procent, uvedla mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová. Počty krádeží celých vozidel i vloupání do nich a vandalismu mají podle ní za poslední tři roky sestupný trend, případů celkově ubývá.

Podobně vnímá situaci i Generali Česká pojišťovna. Meziroční pokles zaznamenala zhruba třetinový. "Je to vlastně logické. Lidé jsou více doma, svůj majetek včetně aut tak mají více pod dozorem. Jejich přítomnost pak samozřejmě působí preventivně," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Jan Marek. Nemění se ale podle něj skutečnost, že průměrná škoda na motorových vozidlech setrvale roste. Dané je to rostoucí cenou práce v servisech i výrazně vyšší bezpečnostní a komfortní výbavou aut.

V případě Kooperativy je situace obdobná. "Když porovnáme počet škod na vozidlech od začátku března se stejným obdobím v roce 2019, nastal u rizik poškození, vandalismu a odcizení pokles o 27 procent. Ještě významnější propad evidujeme u pouze odcizených vozidel, a to 57 procent," upozornil mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Ani ve vyšetřování pojistných podvodů u vozidel zatím Uniqa žádné navýšení počtu případů neregistruje. "Může všem na to dojít později, až opravdu budou někteří lidé více finančně v úzkých. Klasickým příkladem bude umělé navyšování skutečně vzniklých škod na majetku a na autech," dodala Svobodová.

ČTK
Diskuze (3)

Doporučujeme

26. 4. 2020 22:31
Proc asi ubylo?
https://www.irozhlas.cz/…u_2003201106_sot

Nechapu, ze to v clanku neni zmineno...
26. 4. 2020 11:40
ju jasny
***i sou doma