Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pojišťovny mají novou zbraň proti podvodům při autonehodách

David Bureš
Diskuze (0)
Pojišťovny v loňském roce odhalily pojistné podvody ve výši bezmála 840 milionů korun – a nehodlají se s tím smířit.

Drobné pojistné podvody během automobilových nehod už nebude možné provést tak snadno jako dosud. Česká asociace pojišťoven (ČAP) totiž zprovoznila nový systém pro odhalování takových podvodů, čímž reaguje na rostoucí počet prokázaných pojistných podvodů.

Skutečný počet pojistných podvodů samozřejmě není možné zjistit, podle ČAP však celková výše prokázaných pojistných podvodů stoupla z předloňských 625 milionů korun o celých 34 % na loňských takřka 840 milionů korun.

Nejvíce pojistných podvodů bylo jako již tradičně odhaleno v pojištění motorových vozidel. Pojišťovny v této oblasti prošetřovaly o 47 % podezřelých případů více než v předchozím období.

Pojistné podvody se často objevují u autonehod, během kterých škoda nepřesáhla 100 tisíc korun. K těmto nehodám není nutné přivolávat policisty. „Účastníci nehody využívají k dokumentaci pouze jednotný formulář záznamu o dopravní nehodě. Zřejmě spoléhají na to, že takto nízké škody nebudou vzhledem k jejich četnosti pojišťovnami prověřovány a podrobovány detailnějšímu zkoumání,“ říká k těmto případům Ondřej Karel, specialista pro prevenci pojistných podvodů ČAP.

Pojistné podvody mají pojišťovny snadněji odhalit díky Systému pro výměnu informací o podezřelých okolnostech (SVIPO), provozovaného sdružením ČAP. Nový systém má doplnit další nástroje a metody, které jednotlivé pojišťovny už používají.

SVIPO má odhalovat ty podvody, k jejichž odhalení je třeba mít informace o škodách daného subjektu u různých pojistitelů. Systém bude zpočátku detekovat podvody v oblasti pojištění motorových vozidel, v budoucnu by však měl být využit i v dalších oblastech pojištění.

Mezi podvody, které má systém pomoci odhalit, patří například vícenásobné uplatnění stejné škody v případě zatajeného vícenásobného havarijního pojištění, uplatňování plnění na autě, kde byla likvidována totální škoda, nebo předstírání škody různými vozidly pojištěnými povinným ručením.

SVIPO pojišťovnám umožní vzájemné vyměňování informací, pojistitelé do něj budou pravidelně posílat údaje o pojistných událostech v raném stádiu likvidace. Systém tato data porovná, vyhledá podezřelé pojistné události a informace o nich odešle pojistitelům k prověření.

V současnosti tento systém používá 9 z 13 pojistitelů motorových vozidel – pojišťovny Allianz, Axa, Česká podnikatelská pojišťovna, Česká pojišťovna, ČSOB Pojišťovna, Generali, Hasičská vzájemná pojišťovna, Kooperativa a Uniqa. V budoucnu však zřejmě počet pojišťoven využívajících tento systém dále vzroste.

David Bureš
Diskuze (0)