Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policie zítra měří rychlost napříč Českem

Marek Bednář
Diskuze (8)

Sobotní policejní akce se zaměří na překračování rychlosti, za které od ledna vzrostly pokuty. Nejčastější příčinou dopravních nehod v ČR je přitom dlouhodobě nepozornost.

Policie České republiky na svém webu informovala o dopravně bezpečnostní akci, která se koná zítra, v sobotu 10. února. Její náplní bude jediné – měřit rychlost řidičů na silnicích.

Od nového roku vzrostly pokuty za překročení nejvyšší dovolené rychlosti. Překročení o 10 km/h a více je nově „oceněno“ trestem 1.500–2.500 korun a dvěma trestnými body. Ve správním řízení hrozící pokuta roste na 2–5 tisíc korun. Překročení o 20 km/h a více v obci, resp. o 30 km/h a více mimo obec „stojí“ 2.500–3.500 korun na místě spolu se čtyřmi trestnými body, ve správním řízení, pokud je řidič z přestupku skutečně usvědčen, hrozí pokuta 4–10 tisíc korun.

Video se připravuje ...

Za nejvyšší překročení rychlosti, tedy o 40 km/h a více v obci nebo o 50 km/h a více mimo obec, zůstává trojí trest – pokuta 7–25 tisíc korun ve správním řízení, 6 trestných bodů a zákaz řízení až na 18 měsíců. Od začátku roku řidiči zadrželi za takto vysoké překročení rychlosti průkaz již 117 řidičům.

„Od začátku roku jsme uložili za rychlostní přestupky dohromady 16.471 pokut v celkové výši 29.184.900 Kč a do správního řízení putovalo oznámení 846 řidičů,“ dodává policie na svém webu.

S velkým náskokem nejčastější příčinou dopravních nehod v letech 2023, 2022, 2021 i 2020 byla nepozornost; slovy policejní statistiky „řidič se plně nevěnoval řízení vozidla“. Počet takto zaviněných nehod se pohybuje dlouhodobě okolo 15 tisíc ročně. Naopak překročení nejvyšší dovolené rychlosti dlouhodobě nepatří mezi deset nejčetnějších ani nejtragičtějších příčin dopravních nehod.

V obou těchto desítkách figuruje nepřizpůsobení rychlosti, tedy jízda nepřiměřenou rychlostí. Často dochází k záměně pojmů „dovolená rychlost“ a „přiměřená rychlost“, které však záměnné v žádném případě nejsou. Zda je rychlost přiměřená, neurčuje značka ani zákon, nýbrž situace v místě, počasí, stav vozovky, vlastnosti vozidla a nákladu a v neposlední řadě také schopnosti řidiče.

Anketa

Je podle vás měření rychlosti efektivním nástrojem ke zlepšení bezpečnosti na silnicích?

Ano, rychlost je nebezpečná.
Pouze pokud se měří v nebezpečných místech, např. u škol.
Ne, slouží to pouze k vybírání peněz.

Marek Bednář
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - mariov8
12. 2. 2024 11:34
Re: ???
Když půjdeme do důsledků, rychlost ještě nikdy nikoho nezabila. Často ani není primární příčinou nehody. Obvykle někdo zemře, protože se o něco zastaví...

Se zbytkem souhlas.
Avatar - rohYpnol
10. 2. 2024 15:26
Re: trojí trest je k čemu?
Pokud pokuta nebude vztažena k příjmům, tak vždy bude neúmerná. Pro někoho vysoká, pro někoho směšná...
Navíc OSVČ a pokuta v rámci výkonu zaměstnání...
Pokud na firemní řidiče nedopsdají body, tak je to zcela disfunkční model. Protože právě firemní řidiči se z hoto lehce vykroutí. Pokuta sice je nepříjemná, ale na chování nic moc nezmění.
Bazírovat na rychlosti je vesměs nesmysl. Rychlost jako taková nebývá v zásadě příčinou pokud se bavíme o běžných překročeních rychlosti, tj. řekněme do +10 město a +20 mimo město.
Nerozumím, proč například nekontrolují rozestupy na dálnici a bezdůvodnou jízdu vlevo.
10. 2. 2024 09:48
Re: trojí trest je k čemu?
Státní či městský rozpočet.
10. 2. 2024 09:46
???
Naopak překročení nejvyšší dovolené rychlosti dlouhodobě nepatří mezi deset nejčetnějších ani nejtragičtějších příčin dopravních nehod..........
......... ale jeho kontrola je jednoduchá, rychlá a příjem do rozpočtu velký.
10. 2. 2024 08:58
Reagovat
Nechapu kde chce Policie merit rychlost vpodstate jedina jeji cinost. Po vetsine silnic se neda jezdit. Auta za statisice a miliony. Benzin voda ktera nici draha auta. Silnice jen diry. V lete neposekany krajnice a prikopy to aby se meli poldove kam schovat. A ridici plati a plati a plati.