Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polské továrně vyrábějící Fiat 500 hrozí stávka

Dan Vořechovský
Diskuze (11)
Fiat se po letech chřadnutí postavil na nohy a daří se mu. Toho jsou si vědomi i odboráři a tak se snaží situace využít pro zvýšení mezd. Nedojde-li k dohodě, hrozí odbory dokonce globálními stávkami.

Polskému závodu italské automobilky Fiat ve městě Tychy, kde se vyrábí nový model 500, hrozí stávka. Manažeři zodpovědní za vedení Fiatu v Polsku se příští týden v úterý sejdou s vedením odborů, aby prodiskutovali jejich mzdové požadavky. Odbory volají zejména po 100% navýšení minimální měsíční základní mzdy. Tuto základní mzdu by odbory rády zvýšily ze současných 1 400 zlotých (cca 11 tisíc Kč) na 2 800 zlotých (cca 22 tisíc Kč).

Podle agentury Dow Jones jsou si polské odbory dobře vědomi situace, která v Polsku je, tedy omezené nabídky kvalifikované pracovní síly. Nízké náklady v Polsku Fiatu umožňují dosáhnout na pětistovce 4% provozní marži, což je ve srovnání s podobnými malými vozy nevídané.

Zástupkyně polských odborů Solidarnosc Wanda Strozyk však tvrdí, že se odbory chtějí hlavně dohodnout a o stávce uvažují až jako o krajním řešení. Údajně čekají, jak se management postaví k jejich požadavku na 100% navýšení základní měsíční mzdy. Vzhledem k tomu, že další kolo vyjednávání proběhne pravděpodobně až na konci srpna, došlo by k případné stávce nejdříve v září. Odbory podle svých slov nechtějí závod položit na lopatky, ale říkají, že se významným způsobem podílejí na ziscích Fiatu, a tak za to očekávají odměnu. A pokud od managementu nedostanou uspokojivou smlouvu, půjdou do stávky. Polské odbory jsou dokonce v kontaktu se svými italskými a brazilskými protějšky a pokud nebudou s finální dohodou spokojeny, přistoupí ke globálním stávkám.

Management Fiatu ve čtvrtek zaměstnancům „na úvod“ nabídl blíže nespecifikovaný jednorázový bonus za úspěšné spuštění výroby modelu 500 a také zvýšení vánočních bonusů. Nyní bude následovat mnohem obtížnější kolo rozhovorů o požadavcích odborů.

Dan Vořechovský
Diskuze (11)
16. 7. 2007 16:37
Re: SKODA DALA PRIKLAD
Presne tak :yes:
16. 7. 2007 12:37
SKODA DALA PRIKLAD
Platove podminky v Polsku jsou horsi nez v CR. Kauza stavka ve Skode jim dala priklad, ze vydiranim sveho docilis.
16. 7. 2007 12:25
hmmmm
hmm tak to bych blil :no:
Avatar - da_b0mb
16. 7. 2007 10:18
100% ?
Navyseni mezd o 100 procent ? Docela drsny... No vzhledem k tomu, ze o 500 bude zajem a Fiat si nemuze dovolit zastaveni vyroby, tak se asi zamestnanci dockaj zvyseni mezd...ale 100procent mi prijde nerealny. Takhle parazitovat na takovym auticku,ze se nestydej >:D