Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 718: Projekt základního modelu zastaven, nebyl by exkluzivní

David Bureš
Diskuze (11)
Roli nejlevnějšího modelu značky Porsche bude i v následujících letech hrát roadster Boxster.

V minulých měsících vyšlo najevo, že Porsche pracuje na modelu, který by byl v hierarchii nabídky postaven pod Boxsterem. Nyní ale šéf vývoje a výzkumu značky Wolfgang Hatz potvrdil, že tento projekt byl ukončen. Informoval o tom britský magazín Autocar.

Automobil známý jako Porsche 718 se měl stát lehkým sporťákem, který měl být poháněn přeplňovaným benzinovým čtyřválcem. Na trh měl podle dřívějších zpráv dorazit v roce 2016.

„Boxster je náš ideální základní model, nastavili jsme s ním správnou základní úroveň. Nevidíme důvod jít pod něj,“ uvedl Hatz pro Autocar. Podle jeho názoru by mělo Porsche zůstat exkluzivní a nemělo by se honit za co nejvyššími prodeji. Toto vyjádření je poněkud úsměvné s ohledem na neustále rozšiřování portfolia a nárůst prodejů značky v minulých letech.

Hatzovo vyjádření následuje po říjnovém prohlášení Detleva von Platena, generálního ředitele společnosti Porsche Cars North America, ve kterém byl vznik 718 rovněž odmítnut. Von Platen tehdy uvedl, že vedení značky nad výrobou nového základního sporťáku diskutovalo, nakonec ale rozhodlo o tom, že na takový model není vhodná doba.

Podle dřívějších zpráv mělo chystané Porsche pro chudé sdílet platformu se zvažovaným sporťákem od Audi. Také tento projekt, známý jako Audi R4, byl ukončen. Z toho vyplývá, že v rámci koncernu VW Group levný sporťák asi nevznikne.

Přestože projekt 718 byl ukončen, neznamená to, že by Porsche v následujících letech už svoje portfolio nerozšířilo. Nadále je v plánech sedan menší než Panamera (Pajun), zvažuje se i supersport namířený na Ferrari 458 Italia.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - Kolouš
21. 12. 2014 13:18
Re: Porsche
Když to auto bude mít kolem tuny, tak s tim Tvým tezkym bitdi bude litat ze zatáčky po tecne ven... zase ale bude mít spotřebu jako vino, to je pravda :-)
Avatar - PERNO
21. 12. 2014 11:45
Re: Porsche
Radšej budem mať v aute na športovú jazdu 3.0 BiTurbo Diesel ako neaký malý R4 2.0 turbo benzín ;)
Avatar - beibej
20. 12. 2014 22:04
Re: Porsche
A toto lacne porsche by si podla vela ludi nekupilo lebo reakcie od "klasickych" majitelov by boli: "aha, ty mas to porsche pre chudobnych?" Ano - Macan Diesel. >:D
Avatar - AUDIRS6
20. 12. 2014 20:17
Re: Škoda
Myslim, ze keby ho este aj Audi dokazalo marketingovo zaradit do svojej ponuky, tak by sa cely projekt uzivil : Seat, VW, Audi ;-) Lenze - pravdepodobne sa este mozno dockame aj nejakej slabsej motorizacie v TT - ktora posunie este cenu nizsie, a toto im teda bude zbytocne. Nehovoriac o tom, ze to malo mat motor v strede-priecne, teda predpoklad na perfektne jazdne vlastnosti, - urcite zaujimavejsie nez TT s FWD a cena mala byt nizsia. Toto by im TTcko dost kanibalizovalo. Mozno aj preto sa rozhodli tiez od toho upustit.
A len VW a Seat by to neuzivil. Skoda - ta sa zatial sportovo moc tvarit nema - ked ani poondiatu Fabiu RS vraj neidu urobit ! :-! 8-s
20. 12. 2014 16:07
radšej ine
Nech radšej spravia nastupcu 928.