Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche a Boenig společně míří do vzduchu. Chystají letadlo. Na elektřinu, pochopitelně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Porsche a Boeing oficiálně oznamují spolupráci v oblasti prémiové městské letecké mobility, jejímž výsledkem se má stát plně elektrický letoun s kolmým startem i přistáním pro lety na krátké vzdálenosti.  

Zástupci společností Porsche a Aurora Flight Sciences, dceřiné společnosti Boeing, podepsali memorandum o vzájemné spolupráci na průzkumu trhu s prémiovou městskou leteckou mobilitou a rozšíření městské dopravy do vzdušného prostoru. Díky tomuto partnerství mají obě společnosti využívat své tržní síly a znalostí pro studium a rozvíjení budoucnosti prémiové letecké mobility.

„Porsche se snaží rozšířit svou působnost výrobce sportovních automobilů tím, že se stane přední značkou prémiové mobility. Z dlouhodobého hlediska to může znamenat přechod do třetí dimenze cestování,“ říká Detlev von Platen, člen Výkonné rady pro prodej a marketing společnosti Porsche AG. „Kombinujeme silné stránky dvou předních světových společností, abychom oslovili potenciální klíčový segment trhu budoucnosti.“

V rámci partnerství vytvoří společnosti mezinárodní tým, který se bude zabývat různými aspekty městské letecké mobility, včetně analýzy tržního potenciálu prémiových vozidel a možností jejich použití.

Boeing, Aurora Flight Sciences a Porsche se svými společnostmi Porsche Engineering Services GmbH a Studio F.A. Porsche podle materiálů zveřejněných německou automobilkou již vyvíjejí koncept plně elektrického letounu s kolmým startem i přistáním. Tuto informaci prozatím doplňuje pouze jedna oficiální vizualizace stroje nad městskou zástavbou, ale bližší informace k jeho technice či dokonce plánovaným výkonům prozatím k dispozici nejsou.

Studie společnosti Porsche Consulting z roku 2018 předpovídá, že trh městské letecké mobility se výrazně rozroste po roce 2025. Studie rovněž ukazuje, že nová řešení městské letecké mobility budou cestující přepravovat rychleji a efektivněji než stávající konvenční způsoby pozemní dopravy a s nižšími náklady i větší flexibilitou.

Německá automobilka nemíří do vzduchu poprvé a lze připomenout, že za provedení svého interiéru vděčila inženýrům od Porsche například pilotní kabina dopravního letounu Airbus A310 a v osmdesátých letech byl na základech plochého šestiválce pro Porsche 911 vyvinut letecký motor PFM 3200, který byl vyroben v sérii čítající okolo 80 jednotek použitých nejčastěji v lehkých jednomotorových turistických strojích jako je například Mooney M20.

Zdroj: Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

11. 10. 2019 18:46
Pokud je Boenig čínská firma vyrábějící ....
..penilní implantáty, bude tato spolupráce nesmírně vzrušující. I Soukup si po sobě přečte nadpis před zveřejněním.