Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche Boxster S Black Edition: Nová limitovaná edice (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Nový zástupce modelové řady Boxster představuje luxusní provedení, které nabídne exkluzivní vzhled i vyšší výkon.

Porsche Boxster S Black Edition je novou limitovanou sérií roadsteru s motorem uprostřed. Premiéra novinky se odehraje na autosalonu v Ženevě a prodej bude spuštěn v březnu. Výroba tohoto modelu bude omezena na 987 kusů, což je stejné číslo jako typové označení současné generace modelové řady Boxster.

Podobně jako před týdnem odhalené Porsche 911 Black Edition i stejnojmenný Boxster S sází na elegantní černou barvu. Ta je i na vnitřních plochách vstupů vzduchu v předním nárazníku, bočních vstupech vzduchu v zadních blatnících, ochranných obloucích za sedadly, dvojité koncovce výfuku a 19palcových kolech z Boxsteru Spyder obutých do pneumatik s rozměry 235/35 ZR 19 vpředu a 265/35 ZR 19 vzadu.

Černá barva je použita i pro označení modelu na víku zadního zavazadlového prostoru, stejně tak jako pro nápis Black Edition umístěný na boku skládací střechy.

Rovněž v interiéru má hlavní slovo černá barva, kterou decentně doplňují detaily z oceli a hliníku. První takový prvek představují například kryty prahů z nerezové oceli s černým nápisem Black Edition.

Standardem je sportovní volant s věncem čalouněným hladkou kůží a sedadla kombinující látku s kůži. Za příplatek bude k dispozici i celokožené čalounění. Příslušnost modelu Black Edition k limitovaným edicím dává jasně najevo plaketa se sériovým číslem vozu umístěná před spolujezdcem na víku odkládací přihrádky.

Součástí standardní výbavy Boxsteru S Black Edition je například větrná clona, samočinně zatmavitelná vnější a vnitřní zpětná zrcátka, dešťový senzor, tempomat a automatická klimatizace. Další sériovou výbavu představuje Porsche Communication Management (PCM) včetně navigačního modulu, univerzální rozhraní pro připojení externích hudebních přehrávačů, příprava pro připojení mobilního telefonu, paket Sound Plus a natáčecí bi-xenonové světlomety s LED denními světly.

Před zadní nápravou vozu Boxster S Black Edition je umístěn šestiválec s objemem 3,4 litru a přímým vstřikováním paliva. Má výkon 235 kW (320 k), což je o 7,4 kW (10 k) více než v modelu Boxster S. Nejvyššího výkonu dosahuje při 7200 min-1, zatímco motor modelu Boxster S při 6400 min-1. O 10 Nm zvýšená nejvyšší hodnota točivého momentu dosahuje nyní 370 Nm při 4750 min-1.

Se standardně montovanou šestistupňovou manuální převodovkou akceleruje z klidu na 100 km/h během 5,2 s, což je o desetinu sekundy kratší čas než u Boxsteru S. Nejvyšší rychlostí 276 km/h Black Edition překonává výchozí model o dva kilometry v hodině. Pouze v případě spotřeby paliva nedochází k žádným změnám a limitovaný model v kombinovaném provozu spotřebuje 9,8 litru benzinu na 100 km stejně jako Boxster S.

Pro další zvýšení dynamiky a snížení nákladů na palivo, lze Boxster S Black Edition alternativně vybavit sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou PDK. Díky ní klesne čas potřebný pro zrychlení z klidu na 100 km/h na 5,1 s, nejvyšší rychlost činí 274 km/h. Jeden rychlostní stupeň navíc spolu s inteligentním řízením změny rychlostních stupňů zajistily snížení spotřeby v kombinovaném provozu na 9,4 l/100 km.

Podobně jako pro ostatní zástupce modelové řady Boxster i pro Black Edition je k dispozici rozsáhlá příplatková výbava. Pro dosažení ještě sportovnějších jízdních vlastností jsou v nabídce například adaptivní tlumiče PASM (Porsche Active Suspension Management) a brzdový systém PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake)

Cena Porsche Boxster S Black Edition je stanovena na 63.404 Euro včetně DPH (zhruba 1.550.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)