Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 Black Edition: Exkluzivní limitované vydání (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Automobilka Porsche představuje novou speciální sérii pojmenovanou Black Edition, jejímž základem je standardní 911 Carrera.

Porsche 911 Black Edition vznikne v sérii 1911 vozů. Automobilka nabídne uzavřené kupé i kabriolet s plátěnou střechou. Obě karosářské verze disponují stejnou technikou i výbavou.

Jak napovídá označení nabídka laků karoserie je omezena na standardní černou, k níž je alternativou na přání dodávána čedičově černá metalíza. S lakem karoserie ladí tmavě šedý pás proti oslnění na čelním skle, zatímco 19palcová kola 911 Turbo II mají vytvářet kontrast.

V případě Black Edition ve Weissachu upustili od barevného rozlišení konvenčního brzdového systému od PCCB a čtyřpístkové třmeny jsou vyvedeny v černé barvě s bílým nápisem Porsche.

První známkou, že hodláte usednout do výjimečného zástupce modelové řady 911 mají být kryty prahů z nerezové oceli s černým nápisem Black Edition. Interiér se nese ve stejném duchu jako exteriér a s černou barvou v něm kontrastují pouze hliníkové ozdobné lišty na palubní desce, výdechy ventilace, hlavice řadicí páky a ramena volantu.

Jestliže někomu nebude vyhovovat standardní čalounění sedadel černou kůží, pak je Porsche připraveno nabídnout i jiné odstíny. K zajímavým úpravám interiéru patří černě lakovaný středový tunel pod řadicí pákou a mezi sedadly. Příslušnost modelu Black Edition k limitovaným edicím dává jasně najevo plaketa se sériovým číslem vozu umístěná před spolujezdcem.

Standardní výbava obsahuje stejně jako u výchozí Carrery multimediální systém Porsche Communication Management (PCM) s 6,5palcovým barevným dotykovým displejem. Pro Black Edition je standardem i GPS navigace, univerzální audio rozhraní, parkovací asistent, tempomat, samozatmavovací vnější i vnitřní zpětná zrcátka a dešťový senzor.

Do seznamu standardní výbavy Porsche 911 Black Edition patří i BOSE ® Surround Sound-System, jehož součástí je 13 reproduktorů (12 v kabrioletu), včetně aktivního subwooferu a středového reproduktoru, stejně jako sedmi kanálový digitální zesilovač s celkovým výkonem 385 W.

Stejně jako u Porsche 911 Carrera, z nějž Black Edition vychází, je za zadní nápravou uložen atmosférický kapalinou chlazený plochý vidlicový šestiválec o objemu 3.614 cm3 s výkonem 254 kW (345 k) při 6500 min-1. Maximální točivý moment 390 Nm je dostupný při 4400 min-1.

Síla motoru je přenášena na kola zadní nápravy prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky. Kupé i kabriolet mají shodnou maximální rychlost 289 km/h. Z 0 na 100 km/h zrychlí kupé za 4,9 s a kabriolet za 5,1 s. Spotřeba paliva v kombinovaném cyklu je u kupé uváděna 10,3 l benzinu na 100 km a kabriolet si řekne jednu desetinu litru navíc.

Za příplatek může být Black Edition stejně jako výchozí Carrera vybaven sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou PDK. S ní se akcelerace z 0 na 100 km/h zkrátí u kupé na 4,7 s a u kabrioletu na 4,9 s. U vozů s převodovkou PDK výrobce uvádí, že se spotřeba v kombinovaném cyklu sníží na 9,8 l na 100 km u kupé, resp.na 9,9 l na 100 km u kabrioletu.

V nabídce příplatkové výbavy figuruje i paket Sport Chrono Plus, s nímž se zrychlení zkrátí o další 0,2 sekundy. K dispozici je i Porsche Active Suspension Management (PASM). Pouze pro kupé je v nabídce sportovní podvozek snižující světlou výšku o 20 mm a mechanická uzávěrka zadního diferenciálu. Naopak pro obě karosářské varianty je v nabídce keramická brzdová soustava PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake).

Ceny Porsche 911 Black Edition, jehož uvedení na trh se odehraje letos v dubnu, mají být na stejné úrovni jako u 911 Carrera. Pro Německou byla cena kupé stanovena na 85.538 Euro (zhruba 2.100.000,- Kč) a u kabrioletu na 96.843 Euro (přibližně 2.400.000).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Dylan McKay
26. 1. 2011 18:37
na sklonku života
Zatímco u Porsche pečou 998, kráska 997 zraje jako víno. Včera jsem si na Proseku prohlížel Carreru GTS. Zamiloval jsem si 911tku, kéž soudruzi od Porsche nikdy nevymyslí jiné tvary... :yes: