Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche hodlá investovat miliardu eur

Diskuze (8)
Automobilka Porsche chce v nejbližších pěti letech investovat zhruba miliardu eur do rozšíření výroby a nových projektů.

Šéf skupiny Volkswagen Martin Winterkorn už loni po převzetí automobilky Porsche prohlásil, že po začlenění do koncernu VW se portfolio této značky rozšíří o nové modelové řady. Nyní tento záměr nabývá konkrétnější ekonomické obrysy.

Martin Macht, který se nově postavil do čela Porsche, se nechal slyšet, že automobilka během nejbližších pěti let proinvestuje zhruba miliardu eur (asi 26 miliard korun). Tyto investice mají směřovat jak do nových produktů a inovací současných modelů, tak do modernizace a rozšiřování výrobních závodů. Zároveň má dojít k úsporám vyplývajícím ze synergií s Volkswagenem a dalšími koncernovými značkami, jinak by investice s požadovanými výsledky zmíněnou miliardu překročily.

Přesné plány nebyly zatím zveřejněny, v roce 2012 nebo 2013 má ale roční produkce Porsche přesáhnout 150 tisíc kusů. Proti dnešnímu stavu to znamená nárůst zhruba o polovinu. Toho bude možné docílit jedině zavedením nových, cenově dostupnějších modelových řad – zatím se spekuluje o menším SUV nebo o malém sportovním autě, které by sdílelo techniku s roadsterem VW BlueSport, případně kompaktním VW Golf.

Zároveň Porsche ustavilo novou kolektivní smlouvu, která nahrazuje tu současnou z roku 2005. Automobilka v ní zaručuje prodloužení kontraktu pro všech svých 8600 zaměstnanců, a to až do 31. července 2015. V tomto období se počet zaměstnanců každoročně rozšíří o dalších 100 firemních učňů.

Na nejbližší dobu je také naplánována reorganizace výroby. Produkce modelů Boxster a Cayman se na začátku roku 2011 přesune z finského Valmetu do mateřského závodu Porsche ve stuttgartské městské části Zuffenhausen, po bok řady 911. Továrnu v Lipsku vytěžuje výroba modelů Panamera a Cayenne. V případě překročení maximální kapacity je koncern Volkswagen připraven pro další rozšíření výroby také poskytnout značce své výrobní linky.

Diskuze (8)
23. 7. 2010 08:17
Mňa táto správa teší,
raz možno aj ja budem mať Porsche. Ináč je to podľa mňa logické, Mercedes, Audi a BMW robia to isté, kto chce v dnešnej dobe zarábať, musí mať vysokú produkciu, inými slovami musí predávať masám. Je to to isté, ako keď si IBM nechalo výrobu veľkých drahých počítačov a malé PC pustilo Microsoftu, Intelu a hromade no-name výrobcov. Všetci vieme, ako to dopadlo.
Avatar - Biest
22. 7. 2010 22:59
hnus
pani a damy neviem ci ste si vsimli ale porsche ide do riadnych ...

cayanne, panameru este pochopim.... ale male lacnejsie SUV a porsche ala golf uz je aj na mna privela. lacnejsie??? porsche vo mne vzdy evokovalo drahy sportiak, ktory si nemoze dovolit kazdy. preto som sa vzdy potesil ked som ho uvidel. predsa len nevidi sa kazdy den. a teraz? sak za chvilu ich bude na cestach ako fabii. uplne degradovali znacku porsche. robia z neho obycajny volkswagen, ktory uz nebude vynimocny.

to je hnus velebnosti, jdu blejt! A ak kecam, nech se propadnu do zapadniho nemecka >:D
Avatar - 125S
22. 7. 2010 14:48
Re: No super...
Taková 911 TurboDi s čtyřválcovým dieslovým boxerem, nebo pro vyznavače krouťáku 911 TurboDi 3.0 RS... >:-[]

No fuj to se mi zvedl žaludek...
Avatar - honzanun
22. 7. 2010 11:48
Re: No super...
Néééé, TDI néééé, prosííím, už mě nemučte, já se chci probudit!!! >:D
22. 7. 2010 11:40
Re: No super...
...a bude to 911 4S KOMBI, a 2.0 TDI :-!