Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche se zřejmě letos ještě nestane součástí Volkswagenu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Volkswagen v prohlášení dodal, že plány na spojení Porsche a Volkswagenu se v základě nemění. Pouze není jisté, jak dlouho to bude trvat.

Začlenění výrobce luxusních a sportovních vozů Porsche do německé automobilky Volkswagen, které se má uskutečnit v letošním roce, se zřejmě zdrží. Důvodem je vyšetřování dvou bývalých čelních představitelů Porsche. Vyplývá to z prohlášení, které firmy Porsche.

Automobilka uvedla, že úřad státního prokurátora ve Stuttgartu ji informoval, že vyšetřování obvinění z manipulace s cenou akcií bude trvat déle, než původně počítal. Skončí tak nejdříve na začátku roku 2012. Volkswagen doufal, že začlení Porsche do svých operací ještě v letošním roce.

Prokurátor později oznámil, že při vyšetřování bývalých nejvyšších představitelů Porsche našel důkazy dalších trestných činů. Podle úřadu státního prokurátora existuje podezření, že členové představenstva Porsche přijali v souvislosti s pokusem o převzetí Volkswagenu kroky, které pro firmu znamenaly existenční ohrožení. Bývalý generální ředitel Porsche Wendelin Wiedeking a finanční ředitel Holger Härter jsou tak nyní vyšetřováni i kvůli podezření ze zneužití důvěry.

Německá média již dříve uvedla, že žalobce zrušil část vyšetřování Wiedekinga a Härtera, ale otevřel novou řadu vyšetřování. Porsche za Wiedekingova vedení koupila téměř všechny akcie Volkswagenu, které byly volně v oběhu, v rámci plánu firmu převzít. Když Porsche v říjnu 2008 odhalilo své plány, akcie VW prudce zdražily a firma se nakrátko stala největší společností na světě podle tržní kapitalizace. Porsche se však kvůli snaze o převzetí masivně zadlužila a její snahy měly nakonec opačný účinek, protože musela požádat Volkswagen o pomoc, napsala agentura Reuters.

Volkswagen v prohlášení dodal, že plány na spojení Porsche a Volkswagenu se v základě nemění. Pouze není jisté, jak dlouho bude trvat, než se spojení uskuteční, ani jaké budou přesné podmínky transakce.

Na počátku tohoto roku americký soud zamítl žalobu skupiny investičních fondů požadující od firmy odškodné přes dvě miliardy dolarů (35,7 miliardy Kč). Fondy se podle žaloby cítily podvedeny, protože Porsche veřejně popírala nákupy akcií VW, ve skutečnosti je však kupovala. Žaloba byla považována za jednu z hlavních překážek pro fúzi podniku s Volkswagenem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)