Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslechněte si osmiválec Volvo Polestar pro závody V8 Supercars

Jan Mička
Diskuze (0)
V motoristickém sportu se v hojné míře mluví o downsizingu. Najdou se však výjimky, což do posledního detailu vítáme.

Zatímco současný svět Formule 1 stále nepřestal mluvit o přeplňovaných šestiválcových šestnáctistovkách, v Austrálii se pracuje na něčem mnohem monstróznějším. Zatímco dříve byla série V8 Supercars především výsadou značek Holden a Ford, nyní už „rodina“ zahrnuje také automobilky Nissan, Mercedes-Benz a také Volvo. To společně s firmou Polestar vyvíjí zcela nový závoďák na bázi modelu S60, který má pod kapotou skutečný skvost.

Jako všude jinde podléhá série V8 Supercars přísným pravidlům. Na rozdíl od Formule 1 však musí vozy pohánět vidlicové osmiválce s objemem 5,0 litru a maximálním výkonem 650 koní. Volvo jako základ použilo osmiválec 4,4 litru vyvinutý Yamahou, který bychom dříve našli také pod kapotou modelu XC90. Automobilka těží z kompaktních rozměrů agregátu, díky fantastické zvukové kulise by měl být speciál od konkurenčních vozů snadno rozeznatelný.

První letošní podnik (Clipsal 500) australské série V8 Supercars odstartuje již 27. února. V příštích týdnech bychom tedy měli mít v ruce podrobné fotografie a kompletní specifikaci švédského závodního speciálu.

Jan Mička
Diskuze (0)