Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Poslední auta na benzin a naftu vyvineme v roce 2026, straší Volkswagen

Stanislav Kolman
Diskuze (23)

Automobilka Volkswagen oznámila, že poslední spalovací pohonnou jednotku vyvine za sedm let. Poté se z ní stane výrobce elektromobilů.

Rok 2026. To je termín, do kterého ještě půjde koupit nový vůz značky Volkswagen se spalovacím motorem. Co bude potom? Nejspíše jen elektromobily. Alespoň to v jednom z nedávných rozhovorů nastínil lídr produktové strategie Michael Jost.

„V roce 2026 vyjede náš poslední výrobek se spalovacím motorem,“ řekl razantně Jost přímo v sídle společnosti Volkswagen ve Wolfsburgu. A jeho slova posléze potvrdil i mluvčí firmy, podle kterého se evropský a čínský lídr v prodejích zaměří na elektromobily s bateriovými články.

Volkswagen se do elektrifikace vrhnul ve velkém po emisním skandálu dieselgate z roku 2015, za který už značka na pokutách zaplatila více než 27 miliard eur. Od té doby jsou elektromobily tématem číslo jedna v čele s rodinou ID., která se příští rok dočká prvního sériového elektromobilu ID.3 na zcela nové platformě MEB.

Tato architektura se má v příštích letech stát základem pro širokou škálu elektromobilů. Volkswagen na plošině postaví také crossover, minibusík či vlajkový sedan. Platforma však poslouží i dalším výrobcům jako Škoda (Vision iV) či Seat (el-Born).

Volkswagen bude i nadále aktualizovat své současné pohonné jednotky na benzin a naftu, radikální krok, který nastínil Jost, je však nevyhnutelný. V souvislosti s tím prosakují ze zákulisí koncernu informace o nově vyvíjeném motoru, jenž se stane jakýmsi posledním mohykánem VW mezi spalovacími jednotkami. Podle nepotvrzených zpráv by mělo jít o 2,5litrový pětiválec, jenž zamíří pod kapoty většiny koncernových značek.

Stanislav Kolman
Diskuze (23)

Doporučujeme

20. 7. 2019 16:57
Chci znát váš názor
Jaroslav Svoboda
2 hod ·

HLEDÁM TOUTO FORMOU VŠECHNY MAJITELE AUTOMOBILU PEUGOET 2008 1.2 PureTech110 SaS MAN5 i jiné majitele automobilů, popř. ty, kteří se zajímají o motorová vozidla.
Zakoupil jsem nový vůz výše uvedené značky. Po ujetí cca 4000km a ještě před garanční prohlídkou, se zvuk motoru naprosto bez jakéhokoliv předešlého varování nebo náznaku závady změnil a při volnoběhu vydává výrazný klapavý zvuk. Autorizované servisy firmy Peugoet se k tomu postavily vyjádřením svých pracovníků tak, že toto je normální stav a nedá se nijak řešit! Prosím o vaší zkušenost s tímto vozem, popř. váš názor, jak situaci řešit? Snažím se s firmou nějak komunikovat, ale tuším, že na ně nebudu mít sám sílu!
Děkuji předem za projevený názor
14. 6. 2019 07:11
motory
jak to bude s dodavkama , kamionama ? Jak se budou tahat třeba obytné přívěsy ... no zajimava budoucnost .Snad ale někdo s autama na paliva zůstane ...automobilek je dost..
Avatar - mariov8
12. 6. 2019 21:12
Re: Kliiiiiid...
To nebude masaker, to bude postupný evoluční proces. Reálně ropa nikdy nedojde, prostě se stane na některé účely příliš drahou a vzácnou. V tom máš pravdu. Ale bude to platit pro celý svět a nebude to za pár let a skokově. Navíc to nebude jenom v EU, ale po celém světě. Také to bude proto, že ji bude reálně ubývat, ne proto, že nějaké hlavy namazané o tom rozhodnou od stolu. Elektrické autíčka kupuji jenom dětem na hraní. Ty velké, pro dospělé lidi, byly společně s těmi na páru vytlačeny z masového trhu před více než sto lety díky vynálezu spalovacího motoru. A dříve se ten naučí spalovat něco jiného, než bateriím vzroste energetická hustota o řád nebo dva a stoupne rychlost procesů v nich 100x a současně se stanou levné, bezpečné a skutečně ekologické. Také přeji klidný spánek.
12. 6. 2019 11:27
Re: Neviem čo na tom nechápete.
To si kovbojové ještě před sto lety říkali na adresu spalovacích aut taky.
12. 6. 2019 11:00
Re: Neviem čo na tom nechápete.
Elektroauta lze plošně zavést jedině zákazy a řpíkazy.