Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Praha chce zpoplatnit vjezd do centra, od léta

David Bureš
Diskuze (112)
Zpoplatněním vjezdu do centra metropole chce pražský magistrát nalákat více lidí do veřejné dopravy.

O zpoplatnění vjezdu do centra Prahy se hovoří již delší dobu, hlavně v souvislosti se zavedením emisních zón. Ke zpoplatnění by mohlo dojít už letos v červenci. Vyplývá to alespoň podle zprávy Hospodářských novin.

Hospodářské noviny odkazují na materiál připravený pro úterní zasedání pražské městské rady. Zatím však není jasné, na kolik by řidiče vjezd do centra Prahy přišel, ani to, na jak velkém území by se poplatek musel platit.

Vedle vjezdu do centra Prahy by mohlo být ve středu metropole omezeno i parkování. Konkrétní plány na zpoplatnění vjezdu do centra metropole a omezení parkování má nyní na starosti městská společnost Technická správa komunikací.

Praha chce zpoplatněním vjezdu do centra města přilákat více lidí do městské hromadné dopravy. Spíše ale chce tímto krokem pokrýt finanční výpadek z plánovaného snížení ceny ročního kuponu na MHD. Kvůli tomuto zlevnění podle odhadů Dopravní podnik hlavního města Prahy přijde až o 700 milionů korun ročně.

Roční předplatné bude místo dosavadních 4.750 korun stát 3.650 korun, a to právě od 1. července. Koalice skládající se z hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice dále schválila, že jízdné nebudou platit rodiče dětí do tří let, jízdenku už nebudou potřebovat ani psi.

Opozice návrh zpoplatnění vjezdu do centra Prahy kritizuje. Podle šéfa pražské ODS Filipa Humplíka není možné zpoplatnění vjezdu do centra města tak rychle zavést. Humplík také poukazuje na to, že návštěvníci Prahy nebudou mít kde parkovat, protože slibovaná P+R parkoviště ještě nejsou ani ve fázi výkupu pozemků. Více lidí v MHD by navíc znamenalo nutnost posílení jednotlivých spojů, což by dopravní podniky mohlo přijít na dalších 200 až 220 milionů korun ročně.

Již dříve se hovořilo o omezení dopravy v centru Prahy pomocí emisních zón. Ty by podle zpráv z loňského léta měly být zavedeny od 1. ledna 2016. Tehdy ale v Praze vládla ještě stará koalice, ta nová o emisních zónách ještě nerozhodla.

David Bureš
Diskuze (112)
19. 2. 2015 12:13
Re: Super
Tak to by měli lepší pěšky. Takových 10 kiláčků denně nemůže zdraví uškodit, pokud je tělo zvyklé :-)
19. 2. 2015 12:11
Re: No
Myšlenka je to hezká, ale napište mi, kde ve světě to takhle funguje.
Prakticky všude je MHD dotovaná.
19. 2. 2015 12:05
Re: A to sem redkace ještě nedala článek
Vládě? Já myslel, že tohle je akce pražského magistrátu...
I když připouštím, že primátorka je na dálkové ovládání z MF. Tak leda tak.
Avatar - Kolouš
18. 2. 2015 12:08
Re: MHD
hele zkus se projet nejakou evropskou metropoli sockou. ta prazska z toho vychazi jednoznacne velmi nadprumerne.
Avatar - Kolouš
18. 2. 2015 12:05
Re: vlak
děkujeme za cennou informaci.