Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Bugatti mělo být elektrické, Rimac si spalovací motor vybojoval

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Představitelé VW a Porsche chtěli příští Bugatti s elektrickým pohonem, Mate Rimac si však vybojoval spalovák.

Mate Rimac, zakladatel automobilky Rimac a dnes i šéf Bugatti, během rozhovoru pro Top Gear prozradil zajímavosti ze zákulisí převzetí francouzské prémiové značky. Málokdo by totiž asi hádal, že největší tlak na elektrifikaci příštího modelu Bugatti nepřicházel ze strany Chorvatů, ale od představitelů Porsche a Volkswagen.

Něco takového by přitom bylo pro Rimac nesmírně jednoduché. Technikům by stačilo vzít elektrický hypersport Nevera, na jehož vývoji se pracovalo posledních pár let, pozměnit design, nalepit značky Bugatti, udělat pár dalších změn a bylo by hotovo, jak v rozhovoru naznačil šéf značky.

„Ale s vedením Porsche a Volkswagenu jsem se zuřivě hádal, opravdu vášnivě, že příští Bugatti by nemělo být elektrické. A myslím, že to bylo naprosto správné rozhodnutí,“ uvedl Mate Rimac.

Video se připravuje ...

Jeho rozhodnutí přitom souvisí jak s historií značky, která se pod vedením VW etablovala díky motorům W16 (jejichž vývoj od prvního Veyronu po poslední Chiron urazil neskutečný kus cesty), tak s rozdělením značek, kdy Rimac zůstává elektrický, zatímco značka Bugatti by měla minimálně v dohledné budoucnosti pracovat se spalovacími motory (a silnou elektrifikací).

Myslíme, že je důležité mít stále spalovací motor,“ dodal Rimac k budoucnosti Bugatti. V rozhovoru navíc zmínil, že současní majitelé a fanoušci značky mají ke spalovacím motorům pod kapotou silný vztah a umí ocenit jejich kvalitu. Stejně jako Mate Rimac.

Současný šéf obou značek bohužel neprozradil k nové pohonné jednotce Bugatti nic bližšího. Zmínil pouze, že nepůjde o motor W16. A také dodal, že budeme „velmi překvapeni druhem spalovacího motoru,“ který nám v budoucnu značka naservíruje. Evidentně se tak máme opravdu na co těšit.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - narona
8. 9. 2022 18:47
Hercegovec
se nedá to je pověstné :-!
Avatar - Barry Lyndon
8. 9. 2022 11:27
nebude to W16 a budeme překvapeni?
Takže to nebude pístový motor?
Avatar - Ham.
8. 9. 2022 09:50
Šéf
automobilky, která postavila zdaleka nejschopnější EV světa má evidentně rozum.