Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v USA v březnu rostl, silné oživení se čeká až v dubnu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Americký automobilový trh v březnu postupně oživoval ze slabého začátku roku, kdy poptávku srazilo mrazivé počasí.

Růst prodeje nových osobních a lehkých užitkových vozů v Americe zůstává celkově slabý a výrazné zotavení trhu se čeká až v dubnu. Plyne to ze zpráv jednotlivých automobilek působících na trhu v USA.

Americká automobilová dvojka Ford Motor vykázala meziroční nárůst o tři procenta, Chrysler zvýšil odbyt o 13 procent. Japonská jednička Toyota prodala o pět procent vozů více než před rokem a odbyt Nissanu se zvýšil o osm procent.

Největší americká automobilka General Motors (GM) vydá své údaje později, což zdůvodnila závadou v počítačovém systému. Analytici podle agentury Reuters předpovídají, že prodej vozů GM se zvýšil v březnu pouze nepatrně, neboť jej podkopala aféra se stažením 2,6 milionu vozů do servisů kvůli vadnému spínači zapalování. Dnes na toto téma vystoupí před výborem Kongresu šéfka GM Mary Barraová.

Toyota uvedla, že poslední dva březnové víkendy byly letos její dosud nejlepší. "Optimisticky věříme, že tato dynamika bude v dubnu pokračovat," řekl podle agentury AP šéf americké divize Toyoty Bill Fay.

Prodej vozů německé skupiny Volkswagen klesl v březnu o tři procenta a o dvě procenta byl nižší odbyt jihokorejské Hyundai. Obě automobilky mají zatím na trhu starší modely, které mají problém soutěžit s novou konkurencí.

Kvůli lednovému propadu a únorové stagnaci se ale za celé první čtvrtletí v prodeji růst nečeká. V prvních třech měsících loňského roku prodej vozů v USA vzrostl o šest procent.

Vzhledem ke slabému prvnímu čtvrtletí už analytici snížili odhady pro celý rok. Jesse Toprak ze serveru Cars.com předpokládá, že letos se v USA prodá 16,1 milionu vozů, což by bylo o 400.000 méně, než odhadoval dosud. Loni se ve Spojených státech prodalo 15,6 milionu aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)