Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej užitkových aut v EU v lednu stoupl o pětinu, v ČR o 13 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Výrazný pokles vykázalo Slovensko, kde se prodej snížil o 43 % na 660 vozů.

Prodej užitkových automobilů v Evropské unii se v lednu meziročně zvýšil o pětinu na zhruba 150.000 vozů. Jeho růst tak zrychlil z prosincových 12,5 procenta. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice prodej podle sdružení stoupl o 13 procent 1258 vozů.

Údaje zahrnují nákladní automobily, dodávkové vozy a autobusy. Zájem o nákladní vozy je považován za ukazatel ekonomického vývoje. V posledních měsících byla poptávka po nákladních automobilech podpořena oživením průmyslové výroby.

V Německu, které je největší ekonomikou eurozóny, prodej užitkových automobilů minulý měsíc stoupl o více než 40 procent. V Řecku se naopak propadl o polovinu. Výrazný pokles vykázalo rovněž Slovensko, kde se prodej snížil o 43 procent na 660 vozů.

Předloni utrpěly trhy s nákladními automobily v Evropě a Severní Americe nejvýraznější propad za několik desetiletí, protože finanční krize ukončila několikaleté období levných úvěrů na nákup vozidel a způsobila hospodářský útlum po celém světě.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)