Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodeje Škody na Ukrajině se v Kyjevě a dalších městech zastavily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto má problémy s prodejem vozů na Ukrajině, kterou nyní paralyzovala politická krize a hrozící vojenský střet s Ruskem.

Prodej aut značky Škoda se v Kyjevě a dalších ukrajinských městech prakticky zastavil, potíže Škoda vnímá i se zásahy tamní centrální banky. Informoval o tom dnes týdeník odborů automobilky Škodovácký odborář. Škoda už dříve uvedla, že snižuje objem výroby vozů v ukrajinském Solomonovu, kam se dovážejí z Mladé Boleslavi sady dílů, ze kterých se tam montují auta pro ukrajinský trh.

Díly a příslušenství automobilů Škoda tvořily v roce 2012 asi 11 procent českého vývozu na Ukrajinu. "Snažíme se navázat styky s novou vládou na Ukrajině, ale nevíme, jak se situace vyvine, zda bude nálada proevropská či proruská," řekl podle týdeníku Bohdan Wojnar z personálního oddělení Škody. Problémy údajně nastanou také v Rusku kvůli prudkému poklesu rublu. "Doufám, že ztráty, které z toho vyplývají, nebudou trvalé," dodal Wojnar.

Rusko je pro Škodu Auto po Číně a Německu třetím největším trhem. Automobilka tam v únoru dosáhla meziročního nárůstu prodejů o jedno procento na 6400 prodaných vozů. Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku přitom v únoru dál klesal. Spotřebitelé tam podle podnikatelského svazu AEB odkládají velké nákupy včetně nákupů aut, protože ekonomika stagnuje a očekává se, že letos se její stav příliš nezlepší.

Situace na Ukrajině má negativní dopad i na další české firmy, negativní dopad do vývoje obratu na tamním trhu registruje například i společnost Hamé.

Automobilka Škoda Auto chce do roku 2018 prodávat 1,5 milionu aut ročně. V roce 2012 dosáhla Škoda Auto obratu 262,6 miliardy korun, na celkovém exportu země se podílela 7,3 procenta. Loni Škoda dodala zákazníkům 920.800 vozů, což je druhý nejlepší výsledek v historii. Letos by měla poprvé prodat přes milion vozů a výroba v Česku má překročit rekordních 600.000 aut.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
16. 3. 2014 09:56
Re: horsie bude ked sa zastavi
a když Ukrajina nemá tak klidně i na dluh co, hlavně udat co nejvíc spalovacích popelnic [odkaz] všechno jedno.
Zasmraďme celou zemi a pak teprve řešme jestli to byl dobrý nápad !! >:D

KDYBY ALESPOŇ VW DAS ŠKODA AUTO vyráběla a dodávala povinně pouze CNG/LPG (když Rusko má ZEMNÍHO PLYNU CNG NA 100LET EU spotřeby)
anebo elektro, tak by se to dalo tolerovat, ale takhle ee

MY ČEŠI NEMÁME RÁDI NĚMECKOU VW DAS ŠKODA AUTO která nemá ráda nás !! >:-[] >:-[]
MY ČEŠI NEMÁME RÁDI NĚMECKOU VW DAS ŠKODA AUTO která nemá ráda nás !! >:-[] >:-[]
MY ČEŠI NEMÁME RÁDI NĚMECKOU VW DAS ŠKODA AUTO která nemá ráda nás !! >:-[] >:-[]

A PROTO RADŠI VYVÁŽÍME MĚNU A PODPORUJEME SPRÁVNÝ ELEKTRO AMERIČANY [odkaz] !!!!!!

>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
Avatar - WinDiesel
14. 3. 2014 20:11
Re: horsie bude ked sa zastavi
Já nevím jak Vy ale my bychom měli dost plynu z Norska a Američani se strhnou, aby do Evropy dostali břidlicový plyn.
Tento konflikt se může Rusku hodně nevyplatit. Rusáci mohou dodávat Číně ale tím změní jednu závislost za druhou.
Holt když neumí vyrobit nic jiného, než tlustou rouru pro plyn/ropu nebo tenčí do tanku, tak si těžko mohou dělat nárok na pozici supervelmoci.
Avatar - 3_diamanty
14. 3. 2014 12:01
horsie bude ked sa zastavi
plyn z ukrajiny... [odkaz]