Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Project 917 pracuje na replice slavného Porsche z Le Mans (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Porsche 917 bude nejspíš již navždy přitahovat zástupy svých příznivců. Jedni z největší nadšenců nyní pracují na vývoji repliky pro jízdy na závodních okruzích i v běžném provozu.

Porsche 917 patří k nejslavnějším vítězům 24 hodin Le Mans i série CanAm a zároveň je pro řadu svých fanoušků díky filmu Le Mans tou nejzářivější hvězdou stříbrného plátna.

Právě slavný snímek Steva McQueena se stal inspirací pro skupinu nadšenců známou jakou Project 917, jejímž cílem je stvořit poměrně věrnou repliku slavného vozu značky Porsche vhodnou pro malosériovou produkci.

Project 917 pochází z Velké Británie a své plány hodlá realizovat ve spolupráci se společností RallyPrep. Ta se v současnosti věnuje především ladění a přípravě závodního provedení vozu Toyota GT86 CS-R3 pro účast v soutěžích pořádaných ve Velké Británii a Irsku.

Cílem pánů stojících za Project 917 není výroba replik odpovídajících do posledního šroubku originálními vozu, ale automobil, který bude svými rozměry i vzhledem a jízdními výkony odpovídat danému vzoru v podobě Porsche 917 K.

Výsledný vůz má mít pohotovostní hmotnost 917 kg a největší odlišností od originálu má být pohonná jednotka. Tou totiž podle dostupných informací nemá být dobový plochý dvanáctiválec a šestiválec ze současné produkce značky Porsche.

Project 917 v současnosti spouští kampaň na příspěvkovém portálu Indiegogo, jehož prostřednictvím chtějí získat potřebné finance na vývoj a výrobu prvního plně funkčního prototypu a zároveň vytvořit členskou základnu pro klub řidičů 917.

Pokud vše půjde podle plánu, tak se v příštím roce může dočkat prvního vozu v provedení pro jízdy na závodním okruhu, který si během nejrůznějších akcí budou moci vyzkoušet i příznivci skupiny Project 917. Následovat má výroba dalších vozů a program závodů pro jejich majitele, na němž se bude podílet společnost RallyPrep.

Vrcholem celého projektu se pak má stát produkce replik Porsche 917, které má být možné schválit pro použití v běžném silničním provozu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Dinar
19. 9. 2016 07:57
Re: Dvanáctiválec
Přesně tohle mě napadlo, určitě to bude lákavé i s moderním šestiválcem, ale kouzlo pravé 917 to nemůže vyvolat, to dělal právě ten placatý dvanáctiválec. Chci-li si poslechnout motorovou symfonii, pustím si pasáže z Le Mans, to vysokootáčkové houkání B12 je jak droga. :-)
18. 9. 2016 14:17
Dvanáctiválec
Bez toho originálního dvanáctiválce to jaksi postrádá smysl. Kdo viděl film Le Mans, určitě pochopí, proč to píšu.