Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Provozní zisk Volkswagenu v pololetí stoupl o sedm procent

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Provozní zisk německého automobilového koncernu Volkswagen v letošním prvním pololetí stoupl o sedm procent na 7,5 miliardy eur (202,6 miliardy Kč), a výrazně tak překonal odhady trhu.

Největší evropská automobilka si dala stranou dalších 2,2 miliardy eur (59,4 miliardy Kč) na uhrazení nákladů spojených s emisním skandálem. Společnost to uvedla v předběžném sdělení. Podrobnou pololetní výsledkovou zprávu zveřejní příští týden ve čtvrtek.

Po očištění o mimořádné položky činil pololetní provozní zisk Volkswagenu 5,3 miliardy eur. Oproti stejnému období před rokem to je propad o 22 procent. Mimořádné náklady, které činí zmíněných 2,2 miliardy eur, souvisejí především s právními spory, které firmě hrozí hlavně v Severní Americe. Volkswagen si dal kvůli nákladům spojeným s řešením emisní aféry už dříve stranou 18 miliard dolarů.

Nečekaně lepší výsledky za prvních šest měsíců roku jsou podle některých analytiků náznakem, že zotavování z rozsáhlé emisní aféry již možná nabírá na síle. Akcie firmy po dnešním sdělení zamířily vzhůru a přidávaly více než pět procent.

Volkswagen uvedl, že na lepším provozním výsledku se podílela stejnojmenná značka Volkswagen, růst na automobilovém trhu v Evropě, snižování nákladů a návrat zakázek na velké firemní flotily. Obtížná situace ale nadále panuje především v Jižní Americe a v Rusku a problémem jsou také kolísavé směnné kurzy. Koncern, do kterého patří i mladoboleslavská Škoda Auto, tudíž nadále předpokládá, že příjmy celé skupiny se za celý rok o pět procent sníží.

Volkswagen se v USA i jinde potýká s následky skandálu kolem manipulace s měřením emisí. Aféra propukla loni v září, když americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že jenom v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů.

Letos v červnu koncern přistoupil na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob souvisejících se skandálem v USA zaplatí až 15,3 miliardy dolarů.

Nedávno zažalovaly Volkswagen i jeho divize Audi a Porsche kvůli tomuto skandálu americké státy New York, Massachusetts a Maryland.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
22. 7. 2016 08:38
Dieselgate
Tady je jasně vidět, že aféra dieselgate je drtivý většině zákazníků naprosto ukradená. Navzdory pár jedincům, který to na ACZ vidí jako největší problém světa.
Avatar - Jenik3
21. 7. 2016 19:50
Re: neco je spatne
To byla ironie z me strany.
PS: Vcera mi volala nejaka investicni spolecnosti s tim, ze mi nabizeji financni derivat na akcii Daimleru...tak jsem podekoval i za ostatni akcionare uvedene automobilky :-!
21. 7. 2016 15:24
Re: neco je spatne
Podle čeho vyvozujete svoje závěry ? Nekažte si tím náladu a uvažujte pozitivně, pokuta slouží k nápravě, ne k likvidaci !
21. 7. 2016 12:57
Tradiční poznámka k redakci
Tak super, VW už máme odhalené.

A teď k tomu dotazu pro redakci: jiné automobilky už neexistujou? Protože už několik měsíců zde čtu převážně jen o úspěších VW. A zbytek jako by se zem propadla. Ale to si asi budu muset zjistit sám.

PS: Jestlipak třeba mistr Fokt zareaguje tak rychle, jako u těch blitků u Dacie. :-) Tak schválně...
Avatar - Jenik3
21. 7. 2016 12:40
neco je spatne
Nemela byt tato firma prakticky mrtva? Oni snad zacnou zase platit dividendy.
To je videt, jak moc ty cinkly emise vadi.