Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Mazda Hazumi (+video)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Jak vypadá naživo předobraz nové generace Mazdy 2? Podívali jsme se na něj i s kamerou.

Mazda Hazumi vypadá jako klasický „předprodukční“ koncept: do interiéru dejte klasická sedadla, futuristická vnější zpětná zrcátka vyměňte za klasická, odstraňte karbonové doplňky a voilá, máme tu Mazdu 2.

Jak jsme se dozvěděli od zdroje přímo z vývoje, je tomu paradoxně přesně naopak. Mazda už má hotovou dvojku, z určitých strategických důvodů si však její premiéru ještě nepřeje. Narychlo tak byl z hotového auta vytvořen koncept, aby bylo čím navnadit novináře i širokou veřejnost. Podle zákulisních informací tak před sebou máme v podstatě finální verzi vozu a například boční silueta konceptu se s tou sériovou stoprocentně shoduje. Ostatně, když ji srovnáme s nynější generací dvojky, příliš rozdílů neuvidíme.

Vůz dostal po vzoru současně prodávaných modelů charakteristickou masku chladiče navazující na přední světlomety, dynamicky vyhlížející nárazníky a moderní diody. Již zmíněná minimalistická vnější zpětná zrcátka, využívající služeb barevné kamery, se s největší pravděpodobností do sériové podoby nedostanou, panoramatická střecha má daleko optimističtější vyhlídky. Vůz stojí na dvoubarevných litých kolech.

Zcela jiný je interiér, do kterého jsme se navíc nemohli ani posadit (jen nám je sličná, česky hovořící hosteska otevřela). Přesto můžeme říci, že se automobilce nebývale povedl. Čtyři samostatná sedadla jsou v podélném směru rozdělena masivním středovým tunelem a futuristicky vyhlížející středová konzola by mohla naznačovat, jakým směrem se bude automobilka nadále ubírat. Něco ze současnosti však přesto poznáváme – volně stojící centrální displej palubní desky už má třeba Mazda 3.

Hazumi měří na délku 4.070 mm, je 1.730 milimetrů široký, 1.450 milimetrů vysoký a rozvor náprav dosahuje délky 2585 milimetrů. Jak se předpokládalo, pod jeho kapotou je umístěn zcela nový vznětový čtyřválec 1.5 Skyactiv-D, který byl vyvinut ve vztahu k co největší hospodárnosti. Agregát splňuje emisní normu Euro 6 a do ovzduší by průměrně neměl vypustit více než 90 gramů CO2 na kilometr, což se rovná spotřebě paliva přibližně 3,9 l/100 km.

Studie Mazda Hazumi dále využívá systému i-ACTIVSENSE, jenž vychází z principu Mazda Proactive Safety. Ten pokrývá široké spektrum okolností, aby se co nejvíce minimalizovalo riziko nehody. Společně s tím přichází nová generace mobilního připojení MZD Connect, který je spojen s přehledným rozhraním Heads-Up Cockpit, umožňujícím bezpečně využívat funkce chytrého telefonu i během jízdy.

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Avatar - Jaros71
5. 3. 2014 23:44
Re: MX-5
Moc pěkně střižené malé auto.. :yes:
Konkurence bude mít co dělat.
Avatar - MichalSVK
5. 3. 2014 14:28
MX-5
Veľmi sa mi páči ale som veľmi zvedavý ako dokážu tento ,,vysokopontónový´´ dizajn zapracovať do supernízkej emixpäťky. Každopádne ak bude takto vyzerať aj sériová dvojka tak to bude pecka. Teším sa na letný dizajnový súboj s novou, mladšie zameranou Fabiou.
5. 3. 2014 14:15
Tak 50:50
Ač se mi Ma6 moc líbí, Ma3 taktéž tak u Ma2 to na mě moc nefunguje, hlavně profil je děs, tak vysokej ponton karoserie nemá snad ani Sportage, chudáci na zadních sedačkách aby měli taky displej se zobrazováním toho, co je za oknem
záď se mi ale líbí, no počkejme na produkční verzi..
Avatar - KANKUNEN
5. 3. 2014 12:55
Re: Bezesporu jedna ze 3 nejpodařenějších premiér letošní Že
Takhle se dělá design pro normální lidi, klasika doplněná o dynamické detaily s jasnou identitou ke značce.
Takhle to umí mistři šarmu, nalepí plato z bomboniéry na dveře [odkaz]
Takhle to umí mistři designu, vykulenec [odkaz]
Avatar - Bubáq
5. 3. 2014 12:26
Bezesporu jedna ze 3 nejpodařenějších premiér letošní Ženevy
Co dodat? Když se daří, tak se daří! Gratuluji Mazdě, má v současnosti jeden z těch nejlepších a nejúspěšnějších konstrukčních a designérských týmů na světě. Hazumi je hozená rukavice všem, co se pokoušejí o auto nižší třídy. Jedna z mála radostí letošní Ženevy.