Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První fotky omlazeného Porsche 911 GT3 RS. Dostane posílený čtyřlitr

David Bureš
Diskuze (0)
Puristická 911 se v rámci faceliftu dočká upravené aerodynamiky a posíleného motoru. Nezůstane ale jen u těchto změn.

Porsche se už pomalu chystá na příchod nové generace legendární 911, která se má světu představit ještě v letošním roce. Ještě předtím se však dočkáme více než důstojné rozlučky se stávajícím provedením, po vzoru 911 GT3 se modernizace dočká také odvozená varianta 911 GT3 RS. Na internet už unikly první její snímky.

Fotografie zeleně lakovaného sporťáku avizují několik designových změn. Přední nárazník novinky je přepracován, nové jsou též NACA otvory v kapotě. Přepracována je dále záď s upraveným spoilerem nebo většími chladicími otvory. Kola jsou 19palcová vpředu a o palec větší vzadu. Úpravy designu souvisí hlavně se snahou konstruktérů o zlepšení aerodynamiky a zároveň zvýšení přítlaku. Upravené víko motoru zase pomůže se snížením váhy.

V útrobách zůstává plochý atmosférický šestiválec o objemu čtyř litrů, podle dostupných informací však jeho výkon poskočí o 20 koní na 520 k (383 kW), které budou dostupné v 8250 otáčkách. Omezovač bude nastaven na 9000 otáček. Krotit silný motor přitom bude sedmistupňová dvouspojková převodovka, příchod manuálu se shodným počtem kvaltů jako u 911 GT3 zatím potvrzen není.

Posílený motor pak vylepší parametry novinky. Modernizovaná 911 GT3 RS má zrychlit z 0-100 km/h za 3,2 sekundy, o desetinu rychleji než dosud. Maximální rychlost pak má činit 312 km/h, o 2 km/h více než u dosavadní varianty.

Dále se zákazníci mohou těšit také na ještě vylepšený systém natáčení zadní nápravy a nepochybně se dočkají i dalších změn. Přece jen bývají konstruktéři Porsche v tomto směru hodně pečliví.

Porsche 911 GT3 RS (interně 991.2) se světu oficiálně představí na letošním ženevském autosalonu. Zřejmě půjde o již poslední provedení stávající generace, ta příští by se totiž již měla představit na podzimním autosalonu v Paříži. Nejvýraznější novinkou nadcházející generace 992 bude podle všeho verze s hybridním pohonem. Spekuluje se také o úplném konci atmosférických motorů a jejich nahrazení přeplňovanými, tedy i v případě takových modelů jako GT3.

David Bureš
Diskuze (0)