Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA Peugeot Citroën stagnuje, čeká zlepšení (výsledky za první pololetí 2007)

Dan Vořechovský
Diskuze (2)
Francouzskému koncernu se v prvním pololetí nepodařilo zvýšit své prodeje. V druhé polovině roku by však mělo dojít k obratu a koncern počítá s dalším růstem svého podílu na evropském trhu.

Francouzský koncern PSA Peugeot Citroën minulý týden oznámil své výsledky za první pololetí letošního roku. Celosvětové prodeje koncernu dosáhly 1 764 000 vozů, což znamená oproti loňským prodejům za stejné období pokles o 500 vozů. Vozů značky Peugeot se prodalo rovný milion, zbytek připadá na vozy značky Citroën.

V západní Evropě se však koncernu podařilo díky stagnujícímu trhu zvýšit svůj tržní podíl na 14,2 % a francouzský výrobce očekává, že ke zvýšení podílu na trhu dojde i v průběhu druhé poloviny roku. Prodeje koncernu v západní Evropě dosáhly za první pololetí 1 234 000 automobilů, což je oproti stejnému období loňského roku pokles o 1 200 vozů. Koncern je navzdory stagnujícím prodejům za první pololetí optimistický, neboť počet registrací nových vozů byl vyšší než v minulém roce a růst by měl pokračovat i nadále. Poptávka je podle koncernu zejména po modelech Peugeot 207 (v provedení hatchback a kupé kabriolet) a Citroën C4 Picasso a Grand C4 Picasso. Prodeje mají pomoci zvýšit také nové modely Peugeot 4007, Citroën C-Crosser, Peugeot 308 a kombi verze modelu 207.

Akcie koncernu PSA po zprávě za první pololetí vyskočily o 4,87 % na 64,43 eur. Včera akcie koncernu obchodované na pařížské burze uzavřely na 65,44 eurech. Někteří analytici již zvýšili svou prognózu provozního zisku PSA a také cílovou cenu akcie. Podle společnosti Kepler Equities byla druhá polovina roku 2006 pro francouzský koncern dnem.

Dan Vořechovský
Diskuze (2)