Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rally Monte Carlo 2012 – Loeb vykročil rázně za dalším titulem, Prokop sbíral zkušenosti i mistrovské body (+ foto)

Michal Otruba
Diskuze (15)
V první etapě jej trápil Latvala s Fiestou, po jeho havárii však neměl Loeb se svou DS3 v okolí Monte Carla soupeře a dojel si pro svůj šestý triumf.

Po třech etapách soutěži bezpečně vévodil Sebastien Loeb. Vyskytlo se ve čtvrté či páté etapě něco výjimečného nebo i sezóna 2012 sklouzla do obvyklého scénáře Loeb vs. zbytek světa?

Čtvrtá etapa: Petter jede ve velké pohodě

Sobotní program zahrnoval čtveřici měřených zkoušek resp. dva průjezdy dvojicí testů o celkové délce 84,4 km. Začínalo se až po 15té hodině a končilo až před devátou, takže si posádky užili i tradiční jízdu se světelnými rampami. První sobotní erzetu vyhrál Hirvonen a byla to již třetí vyhraná zkouška v řadě. Že by si Mikko už osahal novou DS trojku? Loeb zřejmě neumí jezdit pomalu i když může což dokazuje svým třetím místem a ztrátou pouze 1,9 sekundy. Velmi hezky jede veterán Delecour (čtvrté místo, +7,7) i přesto, že mu nefunguje posilovač a v nejvyšší lize rally jede po desíti letech. Stejně tak hezky zajel i Prokop (osmé místo, +21,0) a celkově se posunuje na desátou příčku, když za sebe odsunul Arauja na Mini WRC o sedm sekund. Další test pro sebe urval Petter, který brání svůj bronz před Hirvonenem (ten v testu třetí místo, +8,4), celkově je dělí půlminuta. Prokop tentokráte o 1,3 pomaleji než Araujo, celkově je dělí 5,7 sekundy – bude to ještě boj. Nespokojen s vozem i svým výkonem je Andersson na Protonu S2000, během dvou testů ztratil více než minutu. Následuje polední servis.

Večerní průjezdy totožnou dvojicí rychlostních zkoušek opanoval Petter Solberg z továrního týmu Ford. Je spokojen s výkonem i s celým týmem, jede bez většího rizika a jeho pohoda se odráží i v zajetých časech. Dva třetí časy zajel Delecour, kterému sice spravili posilovač, ale zase jej zlobil intercom. Ale Francois může tyhle zkoušky zřejmě jezdit i bez rozpisu, je tady prostě doma. Prokop jede spíše na jistotu a lehoučce ztrácí svůj náskok, před poslední erzetou jej od dotírajícího Arauja dělí 2,9 sekundy. smolařem dne je Švéd Andersson jehož Proton S2000 vypověděl službu a dokonce jej postihnul malý požár. Odstupuje po velmi dobrém výkonu z devátého místa, na které se tak posunuje Martin Prokop. Všichni jezdci si pochvalují noční atmosféru s pro Monte Carlo typickými ohni a se spoustou diváků. Obzvláště je těší celkem suchá trať a žádné záludnosti na ní. Celkově vede Loeb před Sordem (+2:41,6) a Petterem Solbergem (+3:00,7).

Power Stage

Dnes byla na programu závěrečná Power Stage o délce 5,2 km. I organizátoři se chytli za nos a přiznali, že rozdělení 18ti rychlostních zkoušek do pěti etap je příliš a pro příští rok přijdou korekce. Poslední zkoušku celé soutěže stejně jako celou soutěž v Monte Carlu vyhrál Sebastien Loeb a na své konto si připisuje šestý triumf v této legendární soutěži a také 25+3 bodů. Za ziskem devátého titulu tedy vykročil nejlépe jak mohl. Na začátku soutěže mu život velmi znepříjemňoval Latvala, který jej dokonce porážel. Pak ale Fin udělal jednu menší chybu a od té doby již Loeba nikdo v jeho vedení neohrožoval.

„Nakonec jsem se rozhodl jet naplno, protože právě tyto tři body mohou na konci rozhodovat o tom, kdo vyhraje titul mistra světa," vysvětlil Sébastien Loeb. „Nehledě na body, jsem šťastný, že jsem tady vyhrál. Opravdu moc to pro mě znamená. Měl jsem tady podél trati hodně fanoušků a já chtěl vyhrát i pro ně. I když jsem měl náskok mnoha sekund, nebylo to rozhodně snadné vítězství. Museli jsme se vypořádat se všemi druhy podmínek a moje vedení bylo velkou měrou dílem lepší volby pneumatik, což bylo hlavně díky dobré práci technického týmu Citroën Racing a našich partnerů u Michelinu. Poprvé za dlouhou dobu ve WRC jsme byli schopni si vybrat z pěti druhů pneumatik pokaždé ty správné. Citroën DS3 WRC šlapal jako ve snu. Cítil jsem se skvěle hned od startu a chytil jsem dobrý rytmus. Je to zajisté ten nejlepší start do sezony."

Druhé místo celkově vybojoval Dani Sordo na Mini WRC, který na vítěze ztratil +2:45,5. Dani tak dokazuje, že na asfaltu patří k absolutní špičce a i nový Mini WRC se může měřit s těmi nejlepšími. Na Power Stage Dani zajel čtvrtý čas se ztrátou 3,9. Třetí místo a bronz si odváží bojovník Petter Solberg (+3:14,2), který se velmi rychle sžil s pro něj novou Fiestou WRC a neuvěřitelně si užívá každý kilometr v tomto stroji. Může se soustředit pouze na závodění a nemusí řešit věci okolo týmu.

Druhé místo v poslední zkoušce a dva body navíc získal Mikko Hirvonen, který byl o 1,2 sekundy pomalejší než Loeb. Dalších 1,4 ztratil Rus Novikov, který tuto soutěž absolvoval bez pro něj typické havárie a získal tak body za páté místo celkově + jeden bod za třetí místo v Power Stage.

Pátým místem se v této erzetě blýsknul Martin Prokop, který tak za svými zády o 5,9 udržel Portugalce Arauja a celkově mu patří deváté místo a dva mistrovské body. S novým vozem, s novým navigátorem, na náročné trati – Martin předvedl velmi dobrý výkon za což mu patří rozhodně pochvala. Až třináctý čas zajel kvůli špatným pneu Petter Solberg. Velkou ztrátu 52 sekund zaznamenal Francois Delecour, který se o rozruch postaral tím, že Fiestu WRC na Power Stage zapůjčil navigátorovi Savignonimu. Za celkové šesté místo však patří francouzskému padesátníkovi obdiv a úcta.

Aktualizace: Petter Solberg na jednom sobotním přejezdu porušil pravidla – na místě omezené padesátkou mu policisté naměřili 106 km/h. Tím si vysloužil následující trest – finanční postih 1400 Euro a podmínku pro Švédskou Rally. Tam startovat sice může, ale pokud mu na některé z následujících šesti soutěž naměří o 50% více než je povolený limit na přejezdech tak bude ze Švédska dodatečně vyloučen.

Celkové výsledky Rally Monte Carlo 2012:

Pořadí Posádka Vůz Čas (ztráta na 1.)
1. Sébastien Loeb / Daniel Elena Citroën DS3 WRC 4:32:39,9
2. Dani Sordo / Carlos Del Barrio Mini Cooper WRC +2:45,5
3. Petter Solberg / Chris Patterson Ford Fiesta RS WRC +3:14,2
4. Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen Citroën DS3 WRC +4:06,8
5. Evgeniy Novikov / Denis Giraudet Ford Fiesta RS WRC +6:03,4
6. Francois Delecour / Dominique Savignoni Ford Fiesta RS WRC +7:47,9
7. Pierre Campana / Sabrina de Castelli Mini Cooper WRC +8:31,4
8. Ott Tanak / Kuldar Sikk Ford Fiesta RS WRC +10:34,6
9. Martin Prokop / Zdeněk Hrůza Ford Fiesta RS WRC +16:10,7
10. Armindo Araujo / Miguel Ramalho Mini Cooper WRC +16:16,6

Celkové pořadí šampionátu WRC 2012:

Pořadí Jezdec Body
1. Sébastien Loeb (FRA) 28
2. Dani Sordo (ESP) 18
3. Petter Solberg (NOR) 15
4. Mikko Hirvonen (FIN) 14
5. Evgeniy Novikov (RUS) 11
6. Francois Delecour (FRA) 8
7. Pierre Campana (FRA) 6
8. Ott Tänak (EST) 4
9. Martin Prokop (CZE) 2
10. Armindo Araujo (POR) 1

Celkové pořadí v šampionátu týmů WRC 2012:

Pořadí Tým Body
1. Citroën Total World Rally Team 37
2. Mini WRC Team 26
3. M-Sport Ford World Rally Team 16
4. Ford World Rally Team 15
5. Armindo Araujo World Rally Team 4
6. Palmeirinha Rally 2

Michal Otruba
Diskuze (15)
Avatar - Hammunasakra
24. 1. 2012 10:32
Re: Kdyby pořadí..
VW (pod škodovkou a předtím SEATem) to už párkrát zkoušel.. ;-)
.. a kolik že let Citroën vládne (juniorské i "dospělé" Rally? :-)
NÁPOVĚDA: Od dob modelů Saxo a Xsara ;-)
Avatar - Nerez
22. 1. 2012 20:14
Solbergova aféra č.2
Kdo si pamatuje loňské Švédsko, kdy to Petter přehnal s rychlostí tak tady máme repete z letošního Monte >:D 8-s
22. 1. 2012 19:29
Re: Kdyby pořadí..
:yes:
22. 1. 2012 19:28
Re: Kdyby pořadí..
Myslím si, JML má pořád slušnou šancí. ;-)
Avatar - Hammunasakra
22. 1. 2012 19:16
Re: Kdyby pořadí..
Samozřejmě že MUSí jednou skončit - už teď je "lepší" než Schumi + tím devátým titulem by to mohl STVRDIT..
.. a pak jít do (ZCELA) zaslouženého důchodu :-)