Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Range Rover Convertible Suffix B: Zapomenutý kabriolet

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Range Rover první generace byl sice standardně nabízen pouze s pevnou střechou, ale díky kreativitě specializovaných firem lze narazit i na kabriolet.

Ranger Rover dnes označovaný jako Classic vstoupil na počátku sedmdesátých let na trh s třídveřovou karoserií s pevnou střechou. Poměrně rychle se stal středem zájmu několika karosářských firem, v jejichž dílnách vznikla řada pozoruhodných kreací včetně kabrioletů.

V roce 1983 měl premiéru snímek pojmenovaný Octopussy, v níž se tehdejší James Bond ztvárněný Rogerem Moorem objevil za volantem třídveřového Range Roveru proměněného v kabriolet. A právě tento vůz stál za mírným zvýšením zájmu o tento typ úpravy.

V osmdesátých letech se díky inspiraci bondovkou proměnil v dílnách Special Vehicle Conversions Ltd. na kabriolet Range Rover z roku 1973, který je nyní nabízen k prodeji v aukci společnosti Silverstone Auctions.

Tento konkrétní exemplář se od filmového kabrioletu vedle odstínu laku karoserie odlišuje především provedením své proměny. Filmový vůz měl zachován pouze rám čelního skla a namísto zadního sedadla byly dvě lavice umístěné podél boků karoserie.

Range Rover Convertible Suffix B od Special Vehicle Conversions Ltd. má zachovány rámy dveří i B sloupky a příčku, která je spojuje, aby byla zajištěna vyšší tuhost jinak otevřené karoserie. V interiéru pak zůstalo zachováno klasické uspořádání sedadel. K žádným změnám pak nedošlo ani pod kapotou, kde pracuje 3,5-litrový vidlicový osmiválec.

Automobil, který má v současnosti najeto 62.500 mil (100.584 km), se může se pochlubit poměrně zajímavou historií. Přestavba na kabriolet byla údajně dokončena ve druhé polovině osmdesátých let, ale majitel si svůj výjimečný vůz příliš dlouho neužíval, protože jej na počátku devadesátých let prohrál v kartách.

Nový majitel jej údajně pouze zaparkoval do jedné ze svých garáží a téměř na něj zapomněl. Příběh o kabrioletu se ale dostal k současnému majiteli, jemuž se podařilo v roce 2014 vůz získat.

Range Rover následně prošel důkladnou renovací za 20.000 britských liber (zhruba 740.000 Kč). Díky ní je nyní ve stejné kondici jako na konci osmdesátých let, kdy opouštěl dílny Special Vehicle Conversions Ltd. A je opět na prodej.

Zájemce o výjimečný Range Rover Convertible Suffix B jej může získat během aukce společnosti Silverstone Auctions pořádané 14. a 15. listopadu v rámci Classic Motor Show v Birminghamu. Očekává se, že tento vůz bude vydražen za částku mezi 35.000 až 40.000 britských liber (okolo 1.295.000 až 1.480.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
21. 10. 2015 12:45
Malé upřesnění
James Bond ve filmu Octopussy Range Rover cabrio neřídil, ale nechal se jím odvézt lepou kubánskou děvou, aby následně z jím taženého přívěsu na koně vyletěl v malém proudovém letadélku.... :-) :-) :-)