Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rekuperace energie v autech: Ani joule nazmar!

Ladislav Čermák
Diskuze (26)
Válka s emisemi skleníkových plynů hledá nová bojiště se zbytečnými energetickými ztrátami. Mezi největší patří maření kinetické energie.

Protože manévrovací prostor pro snižování spotřeby mechanickými úpravami motoru se stále zužuje, přicházejí na řadu periferie. Jednou z nejperspektivnějších úprav je tzv. inteligentní dobíjení akumulátoru využívající alternátor jen v situacích, kdy má poháněcí agregát „výkonu nazbyt“, zejména při malém zatížení či brzdění motorem. Nastává tzv. rekuperace, tedy přeměna části kinetické (pohybové) energie zpět na využitelnou elektrickou. Ta se ukládá do zásobníku (akumulátoru) a ve vhodný okamžik vrací zpět do elektrické soustavy vozidla. Je to proces známý již z elektrických a hybridních vozidel, tam je však rekuperovaná energie využívána přímo k pohonu, což s sebou přináší nutnost rozsáhlých úprav.

Zatímco ulehčit motoru tím, že jej alternátor bude zatěžovat pouze v určitých okamžicích, zvládne relativně snadno skoro každé moderní auto.

Nezbytným předpokladem je spolehlivá a dobře regulovatelná výkonová elektronika. Například v elektrické výbavě Octavie III je alternátor řízen pomocí komunikační sběrnice LIN (Local Interconnect Network). Nová generace alternátorů společně s řízením energetických toků zajišťuje v každém

provozním stavu optimální rozdělení energie. Úspornost se pak projeví v menším zatížení spalovacího motoru. U vozů Škoda je navíc rekuperace energie nedílně spojena s funkcí start-stop.

Při jízdě z kopce a zařazené rychlosti se napětí na elektronickém regulátoru alternátoru zvýší nad hodnotu napětí akumulátoru (na asi 15 V). Alternátor pak začne zajišťovat dodávku elektřiny a zároveň maximálně dobíjet baterii. Dojde tak k lepšímu využití kinetické energie, tím, že místo aby se přeměnila v energetické ztráty brzdného účinku, velká část z ní je uchována v akumulátoru a využita později při ustálené jízdě.

Tehdy se naopak napětí na regulátoru sníží pod napětí akumulátoru (asi 12 V). Spotřebu elektřiny pak kryje energie uložená v akumulátoru. Magnetické pole rotorového a statorového vinutí alternátoru posune vektor síly odporu do příznivější oblasti zátěžové charakteristiky. Alternátor tak pracuje s nižším odporem, takže z klikové hřídele spalovacího motoru odebírá menší mechanickou energii. Dávkování paliva se elektronicky přizpůsobí sníženému výkonu pohonné jednotky a výsledkem je vyšší hospodárnost provozu. Pokud jde o emise CO2, přináší rekuperace v laboratorním emisním testu NEDC snížení o 2-4 g/km.

Namísto obvyklých mokrých olověných akumulátorů se u vozidel se systémem start-stop a rekuperací používá typ s vyšší cyklickou odolností AGM (Absorbed Glass Mat), popř. EFB (Enhanced Flooded Battery). Rozdíl je ve vnitřní struktuře - elektrolyt je vázán na skelnou vlákninu, která vzájemně odděluje olověné mřížky elektrod. Moderní technologie akumulátoru má za úkol zajistit co největší dostupnost funkce start-stop a dostatečnou schopnost k uložení elektrické energie při rekuperaci, což zase snižuje spotřebu. A o ni jde kvůli honu na skleníkové plyny.

AKUMULÁTORY PRO ŠKODU OCTAVIA
Označení Kapacita/vybíjecí proud (Ah/A) Cena bez DPH (Kč)
Economy 61/380 1728,00
Economy 72/380 1994,90
Baterie 61/330 2781,60
Baterie 72/380 3304,40
EFB 59/320 3336,30
EFB 69/360 3527,50
AGM 68/380 4675,00

Ladislav Čermák
Diskuze (26)
30. 9. 2014 18:40
Re: Válka s emisemi skleníkových plynů hledá nová bojiště se
Očividně. Jsem ostatně i pro svícení vzadu. Neštěstím jsou lidé, kteří používají světla pro denní svícení i v dešti/ za snížené viditelnosti.

Sice se ti může zdát, že v létě to takový problém není, ale právě intenzivní sluneční svit vytváří problematické přechody světlo-stín (například, když auto vyjíždí ze stinného lesa a oči řidiče protijedoucího auta jsou přizpůsobené mnohem prosvětlenějšímu prostředí).

Je otázka, jakou roli hraje, že jsem zvyklý na osvětlená auta, ale za sebe mohu říct, že neosvětlené (nebo špatně osvětlené) auto zaregistruji později než řádně osvětlené. Pořád včas, ale nepochybuji, že jsou osvětlená auta lépe vidět. Ať už v létě, nebo v zimě. A to je základ.
Avatar - grifith
30. 9. 2014 15:51
Re: Válka s emisemi skleníkových plynů hledá nová bojiště se
OK, jsi jen další, který to vidí odlišně.
30. 9. 2014 15:14
Re: Válka s emisemi skleníkových plynů hledá nová bojiště se
Jenže to je právě jeho pointa. Protože svítíš celý den, budeš svítit i v situacích, kdy jsi hůře vidět.
Avatar - grifith
30. 9. 2014 09:24
Re: Válka s emisemi skleníkových plynů hledá nová bojiště se
Ne není, pokud sis dokázal všimnout, diskuze se zde vede o nesmyslnosti celoročního svícení a ne svícení za ztížených světelných podmínek...
30. 9. 2014 08:32
Re: pan redaktor, co ste to tu vyblekotal???
Taky jsem na to čuměl >:D