Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks: Kniha jízd pro 21. století

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Aplikace Time Book od společnosti Renault Trucks umožňuje řidičům nákladních vozidel vyměnit tradiční papírovou knihu jízd za iPhone.

Každý řidič nákladního vozu má při ruce sešit, do kterého zapisuje délku doby, po kterou řídil a délku doby odpočinku. Tváří v tvář novým technologiím dneška však papírový sešit rychle nalézá svá omezení. Společnost Renault Trucks nyní možnost nahradit starou knihu jízd zdarma dostupnou aplikací pro iPhone: Time Book.

Každá jízda je zaznamenávána tachografem, který jediný poskytuje legislativně přijatelné údaje, avšak data z aplikace Time Book umožňují upozornit řidiče na jeho aktuální situaci a pomáhají mu dodržovat maximální povolený limit 9 hodin řízení denně a nejvýše 56 hodin týdně.

Když se řidiči vydají na cestu s aplikací Time Book, stačí, aby pro spuštění časoměru stiskli jednu ze čtyř ikonek Jízda, Pohotovost, Krátká přestávka a Dlouhá přestávka. Pro zastavení časoměru postačuje znovu stisknout tutéž ikonku a eventuálně nastavit další činnost.

Zaznamenaná data jsou automaticky přenášena do virtuální knihy s údaji o činnosti, o času jejího započetí a o času jejího zakončení. Na konci dne nebo po splnění úkolu mohou řidiči tuto knihu otevřít a opravit případné chyby, vzniklé například při zadávání času. Poté mohou data odeslat elektronickou poštou do ústředí své firmy za účelem jejich vytištění nebo archivace.

Tato aplikace, věnovaná výhradně profesionálním řidičům, byla od počátku vytvářena tak, aby usnadňovala jejich každodenní práci a lze ji tak nastavit podle individuálních potřeb. Pokud se například řidiči krátí povolená doba řízení, může si sám nastavit jak dlouho před stanoveným limitem (30 minut předem, 15 minut předem apod.) a v jakém módu (vyzvánění, tiché zobrazení výstrahy…) si přeje být upozorněn.

Aplikace NavTruck, GPS vytvořená pro těžká nákladní vozidla, je rovněž k dispozici na iPhonu a může být cenným a komplementárním nástrojem, neboť zobrazuje čas zbývající do cíle cesty.

Zazní-li výstraha, může se řidič jednoduše podívat, zda-li mu zbývá dostatek času pro dosažení cíle cesty, nebo zda má raději přikázat aplikaci NavTruck, aby ve své databázi vyhledala místo pro odpočinek.

Stejným způsobem může řidič v průběhu přestávky nastavit aplikaci Time Book: jeho iPhone jej upozorní, že se smí vydat znovu na cestu. Stejně tak má řidič i možnost vypnutí všech výstrah a použití aplikace pouze pro zaznamenávání údajů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)