Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rinspeed Chopster: třídveřové Cayenne s nízkou střechou

Ondřej Láník
Diskuze (10)
Frank Rinderknecht a jeho deset spolupracovníků si tentokrát vzalo do parády Porsche Cayenne. Další výstřední studie z dílny Rinspeedu se brzy představí i veřejnosti. Za 10 miliónů je vaše.

Frank Rinderknecht a jeho deset spolupracovníků si tentokrát vzalo do parády Porsche Cayenne. Další výstřední studie z dílny Rinspeedu se brzy představí i veřejnosti.

Švýcarská firma Rinspeed vznikla v roce 1977 jako tuner a exkluzivní úpravce automobilů, pro kterého je přání zákazníka výzvou, či snad dokonce rozkazem k tvůrčí aktivitě. Ti co chtějí vskutku něco výstředního a mají na to, jdou k Rinspeedu.

Nejnovější funkční prototyp je postavený na bázi Porsche Cayenne. Předlohou vozu Rinspeed Chopster byly americké vozy, kterým jejich majitelé snižují střechy, aby tak vylepšili vzhled jejich limuzíny s "nekonecně" dlouhou karosérií. Cayenne dostalo nový charakter zrušením druhého páru dveří a rozšířením původní karosérie v oblasti blatníků.

Samotná úprava střechy není rozhodně nic snadno proveditelného. Automobilu nyní schází v oblasti střechy 150 mm, což se snadno řekne, ale obtížně provede: všechny sloupky karosérie, dveře a všechna skla musela být upravena nebo nově vyrobena, tuhost střechy, která je důležitou součastí struktury karosérie musela být podrobena mnoha pevnostním výpočtům, aby byla zajištěna bezpečnost konstrukce. Nový, očím posádky ukrytý, ochranný oblouk vrací vozu původní tuhost.

Nové blatníky velmi důkladně vyplňují třiadvacetipalcová kola a pneumatiky o šířce 305 mm. Motor V8 o výkonu 441 kW dává točivý moment až 800 Nm. V případě potřeby umí Chopster zrychlit na 100 km/h za méně než 5 s a nejvíce jede 290 km/h.

Interiér poskytuje místo čtyřem cestujícím, kteří jsou usazeni do samostatných sportovních sedadel. Nejjemnější kůže použitá v interiéru je jen jedním z mnoha luxusních prvků, který splní pořadavky těch nejnárošnějších motoristů. Konečnou úpravu vozu, který si můžete nechat na zakázku postavit, určíte po dohodě s výrobcem. Pak už stačí dodat 325 000 až 375 000 Euro a Chopster je váš.

Ondřej Láník
Diskuze (10)