Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce: Vůz třídy SUV ještě letos?

Tomáš Dusil
Diskuze (5)
Prestižní britská automobilka má ještě letos rozhodnout o tom, zda bude následovat svého rivala, firmu Bentley a vstoupí na trh superluxusních vozů třídy SUV.

Jedením z důvodů, proč Rolls-Royce silně uvažuje o výrobě takového vozu, může být i fakt, že značka jako taková se stále snaží hledat další možnosti trhu. Vyplácí se jí to, neboť v posledních pěti letech se jí opakovaně dařilo zvyšovat produkci.

V tuto chvíli je jisté, že v polovině roku 2016 přijde luxusní kabriolet. Nad SUV ale zatím visí otazník.

„Zatím jsme si pouze stanovili cíle, jichž chceme dosáhnout. Při tom jsme se snažili porozumět, co projekt SUV obnáší a co by měl splňovat. To kdybychom se rozhodli pro jeho výrobu,“ sdělil serveru Automotive News Torsten Müller-Ötvös, šéf anglické automobilky.

Rolls-Royce pod patronací BMW v současnosti produkuje více automobilů, než kdykoliv před tím v jeho předlouhé, letos už stojedenáctileté historii. Jen v loňském roce byl přírůstek prodejů 12 procent, což znamená celkově 4063 prodaných vozů. O tento úspěch se hodně zasloužily modelové řady kupé Wraith a v roce 2013 modernizovaný sedan Ghost.

Nová dealerství

Mezi hlavní trhy značky patřily loni Spojené Státy Americké. Následované Čínou, Spojenými Arabskými Emiráty a domácí Velkou Británii. Nejúspěšnější prodejce vozů sídlí v Abu Dhabí.

V loňském roce Rolls-Royce také otevřel šest nových dealerství a to v Mexico City, kanadském Calgary a na Zlatém pobřeží v Austrálii. Vozy Rolls-Royce se v současnosti prodávají na 127 místech po celém světě. U nás je nejbližší zástupce v německých Drážďanech, v minulosti býval ve Vídni.

Rusko-ukrajinská krize

Důležitým trhem pro Rolls-Royce je přirozeně také Rusko. Podle Torstene Müller-Ötvöse zde bude značka v nejbližší době zvyšovat ceny svých vozů jako reakci na rapidní propad hodnoty ruského rublu v souvislosti s ukrajinsko-ruskou krizí. Pro zajímavost, dvě dealerství značky v Moskvě před časem obdržela hned několik objednávek. Důvodem jsou dobře uložené peníze a lze očekávat, že tito zákazníci své vozy opětovně prodají v okamžiku, kdy se podaří hodnotu rublu zvýšit. Podle Müller-Ötvöse jsou u Rolls-Royce v této záležitosti optimističtí a věří, že vše dobře dopadne. Ztrátu ruského trhu by totiž prestižní značka jistě pocítila.

Tomáš Dusil
Diskuze (5)
9. 1. 2015 12:31
Doufám,že
je to jen vtip. 8-s
Avatar - Deutsch
7. 1. 2015 21:55
Re: na téhle fotce vypadá směšně
Souhlasím, ale ta "fotka" je naprosto nepodstatná. Je to návrh od nezávislého designéra který nemá s RR nic společného a autor článku ho nejspíš použil protože RR oficiálně žádnou skicu SUV nezverejnil.
Avatar - Hammunasakra
7. 1. 2015 21:24
Re: na téhle fotce vypadá směšně
Jj vypadá to na těžkej souboj s SUV Bentley. Zatim fakt těžko říct který bude větší hrůza >:-[]
Avatar - Egi
7. 1. 2015 16:34
Re: na téhle fotce vypadá směšně
Fotce? Proboha jaké fotce?
Avatar - flyboyeda
7. 1. 2015 16:26
na téhle fotce vypadá směšně
je to hrůza a děs :no: