Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ruská odpověď na Volkswagen California. UAZ Buchanka Bajkal je luxusní obytňák

David Bureš
Diskuze (45)

UAZ Buchanka je univerzální auto, které si poradí i s náročnějším terénem. Díky úpravě od Lux Forms z něj může být i luxusní obytný automobil.

Volkswagen California je desítky let měřítkem pro obytný automobil, který se při patřičném připlacení si může být opravdu luxusním vozem. Existují i jeho alternativy, například Mercedes Marco Polo, k nimž nyní přibývá další. Jmenuje UAZ Buchanka Bajkal a jedná se o dílo ruské společnosti Lux Form, která se zabývá obytnými úpravami vozů ruských značek.

Vzhledem k vnějším tvarů a spartánské osobnosti Buchanku můžete brát označení alternativa k Volkswagenu California jako vtipnou nadsázku, jenže když se podíváte dovnitř, zjistíte, že je tu obdobná výbava jako právě v obytném Volkswagenu.

Uvnitř automobilu nazvaného Buchanka Bajkal totiž nechybí kuchyňská linka včetně lednice, vařiče nebo dřezu, případně rozkládací postel. Je tu i typický prvek Californie, výklopná střecha pro zvětšení vnitřního prostoru při zakempování. Uvnitř tak přespí až dvě osoby – dvě na rozkládacím lůžku dole a dvě ve výklopném prostoru na střeše. Za příplatek si můžete pořídit i suchý záchod nebo markýzu pro vytvoření pohodlného posezení vedle vozu.

Přední část kabiny nicméně nadále zůstává spartánská, což je na minimalistické palubní desce nebo jednoduchých dveřních výplních jasně patrné. Jenže nezapomeňte, že Buchanka je auto primárně do terénu, a tak s touto přestavbou uděláte parádu nejen v kempu u Lipna, ale také v odlehlých horských oblastech, kde budete kempovat leda tak s ovcemi a jiným dobytkem.

Úprava vznikla primárně pro německý trh, kde jsou takové automobily oblíbené – ostatně vznik vozů jako VW California a Mercedes Marco Polo tamějších výrobců je toho důkazem. Je přitom opravdu rozsáhlá, protože nejde jen o vestavbu kuchyňské linky a matrace. Možnost zvýšení střechy si logicky vynutilo vytvořit v ní velký otvor, kvůli němuž je uvnitř nový hliníkový rám, aby byla zachována dostatečná tuhost konstrukce. Navíc tu nechybí vzduchové odpružení, zesílené nárazníky nebo terénní pneumatiky BFGoodrich, dokazující, že i tato Buchanka chce umět dojet do co nejtěžšího terénu.

Jestliže vás nabídka zaujala, vězte, že úprava přijde na zhruba 500.000 rublů, což je v přepočtu 170.000 korun. To je základní cena bez daně, která nezahrnuje ani případné individuální úpravy. Tak co, máte zájem?

David Bureš
Diskuze (45)

Doporučujeme

26. 2. 2022 11:54
Obytňák
No, podle těch fotek to teda uvnitř na nějaké velké pohodlí nevypadá. Si tak říkám, jestli by nebylo levnější a možná i pohodlnější si koupit nějaký velký stan a kempovat v něm. My například máme jeden pro asi 6 lidí z https://www.naturehikecz.cz/ a ten je teda luxusní. Většinou v něm spíme jen ve třech, takže místa je v něm habaděj.
3. 10. 2020 19:19
koupil jsem uaz
koupil jsem nový uaz hunter a je to muj myláček na kterého nedám dopustit datum 17,09.2020
Avatar - Barrichello
5. 5. 2020 11:51
Re: je zde podstatny rozdil
Znam, objednalo si to pár lidí přes AMC, dokonce je v republice i Lada Vesta Sport a 3 ks Xray, ačkoliv to není v ofiko nabídce Lady pro EU. vozí se to přímo z Ruska jako individuální dovoz
4. 5. 2020 19:25
Re: je zde podstatny rozdil
znas nekoho, kdo za ten srot dal pul mega ???
Avatar - ZdenalGT
4. 5. 2020 17:53
Re: nesmyslne resene
No, spíše v Černobylu.