Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ruský AvtoVAZ se propadl do ztráty, prodej mu klesl

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Ruská automobilka AvtoVAZ se v loňském roce propadla do čisté ztráty 7,9 miliardy rublů (4,4 miliardy Kč) ze zisku 29,2 miliardy rublů za rok 2012. Tržby z prodeje vozů značky Lada klesly kvůli slabosti domácího trhu o sedm procent na 177 miliard rublů.

Ruský automobilový trh se loni s útlumem celé ekonomiky propadl o pět procent, uvádějí údaje automobilové skupiny AEB. Podle nich pokračoval v lednu pokles meziročním tempem 1,6 procenta, to ale bylo ještě před výrazným zvýšením ekonomické nejistoty v důsledku nedávné ruské anexe Krymu a hrozby západních sankcí vůči Moskvě.

Avtovaz, nad nímž má letos převzít většinovou kontrolu aliance francouzského Renaultu a japonského Nissanu, loni dostal nového generálního ředitele v osobě bývalého švédského manažera americké General Motors Bo Anderssona, který už vyvedl ze ztrát ruského výrobce užitkových vozů Gaz. Andersson v lednu oznámil, že v rámci plánu návratu k zisku zruší AvtoVAZ na 2500 pracovních míst.

Renault, který vlastní 43,4 procenta akcií Nissanu, zaplatil v roce 2008 za prvních 25 procent Avtovazu jednu miliardu dolarů (asi 20 miliard Kč). V letošním roce má Renault-Nissan podle dohody převzít nad Avtovazem kontrolu. Výkonný šéf Renault-Nissan Carlos Ghosn nastoupil loni v červnu do funkce předsedy představenstva Avtovazu a dosadil do čela firmy Anderssona.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
2. 4. 2014 11:04
Re: Vliv firmy rendlík a spol...
Třeba jako u Dacia. >:D
Avatar - Ada je zase tady
2. 4. 2014 00:13
Vliv firmy rendlík a spol...
... obvykle vede k postupnému krachu automobilky. To přece už známe. :-!