Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Růst prodeje osobních aut v Číně v srpnu dál zpomalil

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Největší světový automobilový trh neroste podle očekávání. Meziročně však prodeje stále stoupají.

Tempo růstu prodeje osobních a lehkých užitkových aut v Číně v srpnu dál zpomalilo a dostalo se na 8,5 procenta. O měsíc dříve se prodej zvýšil o 9,7 procenta. Celkem se prodalo 1,5 milionu vozů, oznámilo dnes Čínské sdružení automobilových výrobců (CAAM). Největším zájem byl o sportovně-užitkové vozy (SUV), jejichž prodej se zvýšil o téměř třetinu.

Včetně nákladních aut a autobusů prodej stoupl meziročně o čtyři procenta na 1,7 milionu. Růst zde rovněž zpomalil, v červenci totiž dosáhl 6,7 procenta.

Čína je podle počtu prodaných aut největším automobilovým trhem světa. Růst prodeje tam ale stabilně klesá, stejně jako tempo růstu hrubého domácího produktu Číny. Na vrcholu byl prodej aut v roce 2009, kdy se zvýšil o více než 40 procent. Letos růst prodeje stabilně zpomaluje už od května, kdy prodej vzrostl o 13,9 procenta.

V srpnu se dál snížil podíl domácích automobilek na trhu, protože americké, evropské i asijské značky masivně utrácejí za to, aby se přizpůsobily prioritám místních spotřebitelů. Prodej čínských osobních aut v srpnu vzrostl o 5,7 procenta, prodej německých značek se zvýšil o 21,6 procenta, japonských o 15,1 procenta a amerických o 13 procent.

Podíl čínských značek klesl o jeden procentní bod na 37,1 procenta. Nejlépe si na trhu vedou SUV. Prodej těchto vozů se v srpnu zvýšil o 30 procent na 311.000, upozorňuje agentura AP.

Svaz CAAM předpokládá, že čínský automobilový trh v celém letošním roce stoupne o 8,3 procenta. To představuje výrazné zpomalení proti loňskému roku, kdy růst dosáhl 13,9 procenta.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Jeremy.McKvak.ANTIDIESEL
14. 9. 2014 11:30
SE DALO ČEKAT ...
jj
1) včíně přeautováno - evropani za 15let nachrlili
2) je tam strašný smrad z těch evropských popelnic [odkaz]
3) čína je sebevědomá, evropskou lůzu dále sponzorovat nehodlá a nadále se bude věnovat pouze ELEKTROMOBILŮM ČÍNSKÉ PRODUKCE [odkaz] [odkaz] ;-)