Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

S tímto Defenderem můžete vyrazit na pláž. Zachovalý kousek atakuje cenu toho nového

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Tento Defík toho už dost zažil, ale díky své zachovalosti nebude vůbec levný.

S příchodem nové generace modelu Defender se trochu se do ústraní stáhl originální Defender, který se s různými úpravami a modernizacemi vyráběl 33 let. To ale v žádném případě neznamená, že se na něj úplně zapomnělo.

Důkazem je tento Land Rover Defender 90 z roku 1997. Jedná se o evropskou variantu s levostranným řízením. V roce 2022 ho současný majitel koupil ve Španělsku a letos převezl do USA. Defender má za 26 let života naježděno 190 tisíc kilometrů, většinu z nich absolvoval za svého působení na Pyrenejském poloostrově. 

V zámoří prošel renovací po kosmetické i technické stránce. Před ní byl vyhotoven v tmavě zelené barvě, nyní se pyšní šedou metalízou Brooklyn. V přiložené fotogalerii se můžete podívat, jak skvělou proměnou tento Defender prošel. 

Pevnou střechu nahradila plátěná. S ní lze sklopit také vrchní část dveří a čelní sklo. Další novinkou je v exteriéru LED osvětlení, zadní kamera, zadní stupátko nebo černá šestnáctipalcová kola s pneumatikami Cooper Discoverer STT Pro o rozměru 235/85. 

V interiéru mají přední sedadla s nastavitelnou opěrkou hlavy hnědý odstín v kombinaci kůže a semiše, zatímco palubní deska je potažena černou kůží. Mezi další výbavu patří reproduktory značky Marshall, infotainment Pioneer s funkcí bluetooth, držáky nápojů, elektrické multifunkční zpětné zrcátko či středová konzole s loketní opěrkou potaženou semišem. Milovníky dřeva potěší lamelová podlaha a dřevěný věnec volantu. Zadní nákladový prostor je po délce vybaven lavicemi s bezpečnostními pásy pro čtyři cestující - dokonalý doplněk pro Safari.

Video se připravuje ...

Jak je na tom renovovaný Defender s technikou? Výkon zajišťuje 2,5litrový čtyřválcový turbodiesel 300Tdi o výkonu 111 koní ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou a uzávěrkou zadního diferenciálu. 

Vozidlo se nachází na aukčním portále Bring a Trailer, přičemž jeho aktuální prodejní cena v době psaní článku byla 72.500 dolarů (1.600.000 korun). Bude někdo ochoten zaplatit ještě více? 

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
1. 12. 2023 21:53
Re: Možná si svého pacienta najde, ...
Kdo si hraje, nezlobí... :-)
1. 12. 2023 14:35
Možná si svého pacienta najde, ...
...ale já osobně nějak postrádám smysl takové zbytečně pečlivé a drahé úpravy.

Auto celý svůj typový život vynikalo zejména jednoduchostí, poměrně nízkou cenou, slušnými schopnostmi v terénu, nenáročností, spolehlivostí a pověstí opravitelnosti vázacím drátem, kombinačkama a kladivem, jenom proto se stal, řekněme, legendou. Design, komfort, ergonomie, pečlivost, přesnost a ... a ... nebyly nikdy dominantní priority, proto mi přijde zbytečné takové auto nesmyslně šperkovat drahými laky a zbytečnými zákroky a vybavením. Je to vlastně proti základnímu původnímu poslání. K Defenderu prostě víc patří zelené nalakování a klidně štětkou.

Stejně zbytečné, jako na žebřiňák za koně na svážení sena z louky dát karbonová loukoťová kola, pneumatický podvozek a Recaro pro kočího.