Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saleen umí přetvořit Mustang v bestii s 811 koni. Limitka stojí přes 3 miliony

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Společnost Saleen Autosport slaví 40 let od svého vzniku představením nové limitované edice upraveného Fordu Mustang šesté generace.

Společnost Saleen je dobře známý úpravce vozů Ford Mustang, který se nakonec propracoval až k výrobě vlastních automobilů. Situace značky sice není v současné době nejlepší, což souvisí především s její expanzí do Číny, přesto si nenechala ujít příležitost oslavit 40 let od svého vzniku.

Historie značky se začala psát v roce 1983, kdy si Steve Saleen, bývalý profesionální závodník, údajně u stolu v bistru začal sepisovat a načrtávat své představy o sportovní úpravě tehdejší generace Ford Mustang, dnes známé jako Fox Body. O rok později už na silnici vyjely první modely a společnost Saleen se během následujících let stala renomovaným úpravcem modelu.

Video se připravuje ...

Na svůj původ se přitom společnost rozhodla zavzpomínat i s poslední novinkou, kterou je limitovaná edice modelu s označením SA-40 Speedster. Novinka k oslavám čtyřicátého výročí vznikne v počtu 10 kusů a navazuje na limitku S5-30 z roku 2018, která oslavovala 35 let na trhu.

Exteriér otevřeného Fordu Mustang zaujme speciálními nárazníky i nástavci prahů, které se podobají jiným Mustangům z dílny Saleen. Speciální pozornost si ale zaslouží žlutá barva Speedlab Yellow, která bude zdobit všech 10 kusů, nebo pětipaprsková kola v podbězích, která dostala jen tato limitovaná edice. Karoserii navíc zdobí černé detaily a zatmavená světla.

Interiér sází na stejnou barevnou kombinaci, kterou ovšem doplňuje ještě béžová. Největší zajímavostí je ale kryt nad zadními sedadly s dvojicí karbonových oblouků, který z Mustangu dělá dvoumístný Speedster. Pod tímto krytem jsou však stále plnohodnotná sedadla, takže po jeho odstranění lze cestovat i ve čtyřech.

Technika modelu limitované edice vychází z úpravy Saleen 302 Black Label. Pod kapotou je tedy 5,0litrový motor V8 Coyote s přeplňováním kompresorem, který nabízí až 588 kW (811 k) a 915 Nm točivého momentu. Vůz navíc dostal úpravy podvozku, včetně tlumičů Racecraft a speciálních brzd Saleen.

Video se připravuje ...

Skutečně jsme chtěli udělat SA40 výjimečným, a myslím, že se nám to podařilo, protože jsme vytvořili dosud nejlépe vypadající a nejvýkonnější Saleen Mustang,“ uvedl k novince Steve Saleen, zakladatel společnosti.

Jeden vůz z této limitované série přijde na 142.000 dolarů, což je cca 3,1 milionu korun. Jeden šťastlivec však bude mít možnost mít vůz podstatně levněji. Saleen se totiž chystá věnovat jeden vůz někomu, kdo přispěje organizaci Cruise for Cause, podporující výzkum léčby rakoviny. Tento jedinečný vůz navíc dostane speciální prošívané logo na opěrku hlavy.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme