Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saleen chtěl vstoupit do Číny, nyní jde jeho továrna do aukce

Filip Melich
Diskuze (2)

Americký úpravce a výrobce automobilů Saleen se za pomoci čínského partnera chystal vstoupit na tamní trh a stát se plnohodnotnou automobilkou. Nyní jde jeho továrna do aukce.

V roce 2014 se společnost Saleen topila v dluzích a její situace nevypadala valně. O tři roky později však přišla záchrana v podobě společnosti Jiangsu Secco Automobile Technology, v jejímž čele stál Wang Xiaolin. Obě společnosti vytvořily společný podnik Jiangsu Saleen Automotive Technology (JSAT), ve kterém byl Steve Saleen odsunut na pozici viceprezidenta. Ve městě Rugao měla být do roku 2019 dokončena moderní továrna s roční kapacitou 150 tisíc aut a plány na produkci prvních dvou modelů od roku 2020. Jednalo se o sportovní Saleen S1 (později přejmenován pouze na Saleen 1) a SUV Saleen MAC.

Video se připravuje ...

Na velké prezentaci v roce 2020 byly představeny celkem čtyři modely - dva výše uvedené, další verze dlouhověkého Saleenu S7 a městské elektrické minivozítko MaiMai. Jenže ještě tentýž rok vyšlo najevo, že šéf JSATu, Wang Xiaolin, využíval svoji pozici k vlastnímu obohacování a údajně si přilepšil až o 6,6 miliardu jüanů (cca 23 miliard korun). Dle vyjádření Steva Saleena si také firma pod vedením Xiaolina podala žádost o 510 patentů, ale ve většině z nich nefigurovalo Saleenovo jméno, přestože byl jejich autorem.

Z čínské revitalizace značky Saleen tak nakonec nic nebylo a Steve Saleen i s ostatními zahraničními zaměstnanci museli uprchnout zpět do USA. Čínská vláda zabavila veškerý majetek JSATu, včetně továrny, kanceláří a 144 bytů. Postupně budou vydraženy v aukci, aby Čína získala zpět alespoň část z ukradených peněz. Továrna bude dražena 30. května, přičemž aukce odstartuje na částce 2,4 miliardy jüanů (cca 8,4 miliardy korun).

Saleenovi, který má sám pochybnou pověst, se přes to všechno podařilo udržet si svoji vlastní společnost, byť už nemá tak velkolepé plány. Pokračuje v úpravě automobilů a na svých webových stránkách dokonce nabízí produkční Saleen 1, byť s poznámkou, že „přijde brzy“. Prozatím u něj visí cenovka 120 tisíc dolarů (téměř 2,9 miliony korun). Dle posledních zpráv Saleen aktuálně hledá nové investory.

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

16. 5. 2022 07:39
Re: Tomu se říká
Alebo staré známe: Spolky, čertove volky. ;-)
Avatar - Stejsn
15. 5. 2022 20:08
Tomu se říká
paktovat se s ďáblem.