Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: 119 vojenských vozidel pro Lucembursko a Švédsko

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Scania podepsala smlouvu se servisní a zásobovací agenturou Severoatlantického paktu NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency) o dodávce 31 vozidel pro Lucembursko a 88 vozidel pro Švédsko.

Scania má podle smlouvy dodat lucemburské armádě 31 užitkových vozidel s pohonem všech kol, z nichž 13 bude vybaveno ochranou proti minám a palbě z pěchotních zbraní. Souběžně s tím švédský úřad pro obranné materiály objednal 88 logistických vozidel, z nichž čtyři budou vybavena pro výuku řidičů.

Jedenatřicet vozidel pro Lucembursko je postaveno podle standardů NATO na čtyřnápravových podvozcích s pohonem všech kol Scania G 480 8x8. Zadání požaduje také první dodávku s novým modernizovaným systémem balistické ochrany podle normy STANAG 3 na třinácti vozidlech. Ta budou v široké míře nasazena v mírových misích, na 28 vozů bude instalováno hákové rameno pro nakládání kontejnerů. Dodávky se uskuteční v roce 2011.

Zakázka švédských obranných sil, jako součást probíhající rámcové smlouvy, zahrnuje 80 třínápravových logistických vozidel Scania G 400 6x2 s hákovým nakladačem. Čtyři vozidla, určená pro výuku řidičů, budou vybavena čtyřmi samostatnými sedadly v kabině. Úřad pro obranné materiály objednal také osm čtyřnápravových vozidel Scania P 400 8x2 s jeřábovým ramenem a plošinovou nástavbou.

Poprvé v historii dodávek vozidel Scania pro švédské ozbrojené síly jsou vozy vybaveny systémem Communicator 200, který prostřednictvím dálkového sběru dat z řídicí jednotky vozidla umožňuje sledovat výkony vozidla i řidiče na webovém portálu. Smlouva také poprvé zahrnuje servisní služby výrobce poskytované provozovateli po celém Švédsku. Dodávky jsou termínovány na první čtvrtletí příštího roku.

Scania vyrábí a dodává vozidla odpovídající standardům Severoatlantického paktu od roku 1998 (největší zakázky dostala od Nizozemska a Francie) a techniku s balistickou ochranou nabízí od roku 2001.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)