Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania: Finále soutěže Young European Truck Driver 2012

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
V letošním roce proběhl v České republice pátý ročník soutěže určené mladým řidičům kamionů všech značek, kterou pořádá společnost Scania.

Cílem soutěže Young European Truck Driver (YETD) je najít nejlepšího evropského řidiče kamionu ve věku do 35 let. Společnost Scania dbá na zvýšení bezpečnosti na silnicích a to je hlavním důvodem pořádání soutěží pro mladé řidiče nejen v Evropě, ale i po celém světě.

Soutěž YETD má prověřit schopnosti a dovednosti řidičů kamionů nejen v hospodárné a bezpečné jízdě, ale také v ovládání vozidla, manévrování, správném odhadu a v neposlední řadě v technice a zdravovědě.

Pátý ročník soutěže YETD byl v České republice odstartován v lednu letošního roku a účastníci se letos poprvé registrovali pouze online. Celkem se do soutěže přihlásilo 330 řidičů a mezi nimi i mnoho řidiček.

Na řidiče čekal teoretický test složený z 24 otázek z oblasti bezpečnosti provozu, technických vlastností vozidla, z oblasti zdravovědy atd. 50 nejlepších postoupilo do českého a moravského regionálního kola. Tam již museli ukázat své schopnosti v manévrování s vozidlem, v bezpečné a hospodárné jízdě, a v odhadu vzdálenosti.

Z regionálních kol postoupilo 10 finalistů, kteří změřili své síly v českém finále, které se konalo 16. června 2012 v areálu plzeňského dealera Scania, společnosti Scanwest.

V Plzni se soutěžilo ve dvou blocích. Dopolední blok se skládal z jízdy hospodárnosti, kontroly vozidla před jízdou a jízdy zručnosti. Po polední přestávce bylo vyhlášeno pět nejlepších řidičů, kteří se utkali v odpolední finální disciplíně „Poraž svého krále“.

Cílem této disciplíny bylo povalení čtyř červených kuželů buď hranou návěsu, nebo předním kolem. V blízkosti červeného kužele se však vždy nacházely dva kužely modré, za jejichž povalení byly trestné body.

Po splnění tohoto úkolu zbývalo již jen najet kabinou co nejpřesněji na černožlutý kruh, zvaný „býčí oko“. Ve finální disciplíně hrály velkou roli emoce. Řidičské dovednosti a schopnost zachovat chladnou hlavu nakonec určily vítěze.

Vítězem se stal třiadvacetiletý Petr Kopecký z Jilemnice. Kromě hodnotné ceny od společnosti Scania a partnerů soutěže má tento mladý řidič možnost změřit své síly s nejlepšími řidiči v Evropě v evropském finále, které se uskuteční ve dnech 7. a 8. září 2012 ve švédském Södertälje, v sídle společnosti Scania.

Motivace vyhrát toto finále je pro všechny velmi silná. Vítěz totiž získá zcela nový tahač Scania řady R v hodnotě 100.000 eur. Podpořit Petra do Švédska pojedou i Ondřej Plešek a Rudolf Pokorný, kteří se umístili na druhém a třetím místě.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)