Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania zavádí červené bezpečnostní pásy

Vitek
Diskuze (0)
Výrobce nákladních automobilů a autobusů - společnost Scania zavádí do všech svých vozů bezpečnostní pásy v červené barvě.

Díky tomuto zvýraznění jsou pásy při pohledu z venku lehce viditelné, což by mělo výrazně podpořit jejich užívání. Společnost Scania tak reaguje nejen na požadavek řidičů a autodopravců, kteří chtějí, aby jejich angažovanost v oblasti bezpečnosti byla zřejmá na první pohled, ale hlavně chtějí zvýšit bezpečnost i v těchto velkých vozech. Nejčastější příčinou zranění a smrtelných úrazů při srážce v nákladním automobilu je totiž prudký náraz, který vyhodí řidiče ze sedadla a často i ven z kabiny vozidla. Toto riziko je však výrazně nižší, je-li posádka vozu připoutaná. Ve většině zemí je sice užití bezpečnostních pásů povinné již řadu let, přesto je však vysoké procento těch, kteří tuto povinnost a ochranu svého zdraví ignorují.

Pro jednoduché a co nejvíce pohodlné užití navíc Scania od roku 1988 užívá integrované bezpečnostní pásy. Jelikož je pás přimontovaný k sedadlu a neustále tak správně sedí, bylo možné snížit napětí samonavíjení na minimum. Poslední generace pásů se dokonce automaticky přizpůsobuje postavě.

Maximální ochranu řidičů zaručují i napínače, které pás v případě nárazu okamžitě utáhnou. Bezpečnostní pásy je i v těchto vozech možné kombinovat s airbagem umístěným ve volantu. Jak je však známo airbag poskytuje zvýšenou ochranu pouze je-li řidič připoután, kdežto v opačném případě může naopak způsobit zranění. Součástí vozů, které jsou vybaveny airbagem je i výstražné světlo ve střední části přístrojové desky (u ostatních vozidel je tento prvek volitelný), které upozorňuje na nezapnuté bezpečnostní pásy.

Vitek
Diskuze (0)