Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania získala rekordní zakázku na plynové autobusy pro Bogotu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Scania se může pochlubit rekordní dodávkou autobusových podvozků s motory spalujícími zemní plyn pro hlavní a zároveň největší město jihoamerické Kolumbie.

Společnost Scania dbá na udržitelnost přepravy a nabízí pestrou škálu pohonů pro svá vozidla. Od klasických spalovacích motorů (bionafta, CNG, LNG) přes hybridy až po plně elektrická vozidla. Nízké emise nových vozidel Scania tak pomáhají zlepšit ovzduší nejen ve městech.

Bogotá v současnosti na svých městských a příměstských linkách nahrazuje autobusy s motory, splňujícími nejvýše požadavky emisních norem Euro II a Euro III, vozidly disponujícími nejmodernější technikou.

Švédský výrobce díky tomu dodá pro hlavní město Kolumbie a jeho dopravní systém TransMilenio Bus Rapid Transit celkem 481 autobusových podvozků s motory spalujícími zemní plyn a splňujícími požadavky emisní normy Euro VI.

Podle materiálů společnosti Scania mají nová vozidla vynikat až o 20 procent nižšími emisemi uhlíku a dva až třikrát nižšími emisemi pevných částic. Ve srovnání s vozidly splňujícími emisní normu Euro V pak mají být emise oxidu dusíku nižší čtyři až pětkrát.

Pro Bogotu je určeno 179 kloubových vozidel Scania K320 IA 6x/2 s motorem o výkonu 235 kW (320 k) a dvoukloubových vozů Scania F340 HA 8×2 s výkonem motoru 250 kW (340 k). Kloubové provedení má disponovat kapacitou 160 cestujících a dvoukloubové pak až 250 cestujících. Karoserie pro všechna vozidla dodá společnost Busscar.

Nové autobusy mají být do provozu uváděny od první poloviny roku 2019 a v rámci systému TransMilenio Bus Rapid Transit mají být nasazovány na linkách Suba, Calle 80 a Norte.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Bubáq
15. 11. 2018 07:49
Follow up required
Zajímavá informace. Bylo by dobré příští rok ověřit, zda se předpoklady o velmi nízkých emisích podařilo naplnit. Bogotá se rozkládá ve velmi hornatém terénu a busy obecně tam nemají snadnou službu...