Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Škody: Rozhodnutí koncernu VW o gigafactory může padnout do konce roku

ČTK
Diskuze (43)

Rozhodnutí o umístění nové továrny na baterie do elektromobilů skupiny Volkswagen, o které se uchází i ČR, by mohlo na úrovni koncernu VW padnout do konce roku. Na Česko-německém ekonomickém fóru v Praze to řekl předseda představenstva Škody Auto Klaus Zellmer.

O vybudování takzvané gigafactory se uchází Česko nabídkou nové průmyslové zóny v Líních u Plzně. Podle Zellmera je do té doby ještě potřeba vést dialog se zástupci Plzně i vládou o splnění podmínek, které nespecifikoval. Ve hře jsou ještě dvě další lokality v Polsku a Maďarsku, uvedl.

Podle dřívějších vyjádření se stále čeká na to, jak vláda rozhodne o osudu záložního letiště Líně, které je v majetku armády. V současné geopolitické situaci ho armáda považuje za strategické a chce si ho ponechat. "Věřím, že se česká vláda zasadí o tento důležitý projekt," řekl Zellmer na konferenci.

Video se připravuje ...

Volkswagen chce po celé Evropě vybudovat šest gigafactory na baterie do elektroaut. Škoda Auto, která do koncernu patří, bude jejich významným odběratelem. V roce 2030 očekává, že 70 procent jejích prodejů v Evropě budou tvořit elektromobily. Elektromobily by měly ve stejné době tvořit většinu obratu automobilky. Zellmer ale zároveň uvedl, že firma bude pokračovat ve vývoji a produkci vysoce účinných spalovacích motorů.

Škoda v současnosti vyrábí elektromobil Enyaq. Do roku 2026 chce mít v nabídce další tři elektromobily od malého vozu, přes kompaktní auto až po sedmimístné vozidlo. V dalších pěti letech chce do elektromobility investovat 5,5 miliardy eur, tedy asi 135 miliard korun. To je o 78 procent více, než v předchozích letech. Dalších půl miliardy eur má do roku 2030 směřovat do technologií budoucnosti.

Škoda v současnosti vyrábí 12 modelů ve 40 variantách. Své vozy dodává na 100 trhů. V Česku vyrábí ve třech závodech. Všechny by měly být do roku 2030 neutrální z pohledu vlivu na životní prostředí.

ČTK
Diskuze (43)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
18. 10. 2022 21:11
Re: Ceny energií
Viz (předchozí) 21:11 = to je i pro tebe a o tobě :-!
Avatar - Hammunasakra
18. 10. 2022 21:11
Re: Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
To vysvětlení že to je plánovaná demagogie = a "kladné" texty ÚMYSLně neopisují = a i tyhle jsou ÚMYSLně bez udání zdroje (navíc občas blbě přeložené)

to si NEpobral co na tom šlo nepochopit? je to dělaný PRO ZÁJMY soudruha Babiše a jeho Z KAŽDÉHO LITRU ropy(-ného produktu) MÁM PRACHY = vodík nebo elektřinu ROZHODNĚ NE

a samozřejmě pro neznalé (to je slušně BLBY)

před dekádou nechápat co a jak = budiž. Před pětiletkou furt ne = blbý ale holt..
ALE DNESKA??? to už JE OPOŽDĚNÝ = tak uvidíme třeba za 5 let.. :*)
18. 10. 2022 09:59
Re: Ceny energií
Je to jen hloupej ubozak ;-)
18. 10. 2022 09:36
Re: To jsem zvědavý....
Tak trouboidnější odpověď než je ta tvoje si lze jen těžko představit. :-) :no: