Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vznik továrny na baterie je podle expertů pro automobilový průmysl ČR téměř nutností

Diskuze (13)

Plánovaný vznik továrny na baterie pro elektromobily v Česku je pro tuzemský automobilový průmysl kvůli vývoji na trhu a směřování Evropy k nízkoemisním zdrojům téměř nutností.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš dnes podepsali memorandum o podpoře plánovaného projektu. Zájem podle Havlíčka má Volkswagen (VW), jehož součástí je i česká automobilka Škoda Auto, a korejská LG.

Znění podepsaného memoranda v pondělí schválila česká vláda. Z materiálu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že investice má v první fázi činit minimálně 52 miliard korun a v souvislosti s ní se předpokládá vznik minimálně 2300 nových pracovních míst. Favoritem pro stavbu takzvané gigafactory je areál bývalé hnědouhelné elektrárny Prunéřov 1, kterou loni ČEZ odstavil.

"Vznik aspoň jedné továrny je nutnost, pokud si ČR chce uhájit své pozice v automobilovém průmyslu. Jako mírného favorita vnímám Volkswagen, vzhledem k jeho tradičním vazbám na tuzemskou ekonomiku. Pokud ovšem nepřepálí své požadavky," řekl dnes ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Výkonný ředitel Asociace pro akumulaci energie AKU-BAT CZ Jan Fousek uvedl, že možný vznik gigafactory v ČR asociace velmi vítá. "Evropská komise si stanovila cíl zvyšování udržitelnosti výroby baterií a posilování nezávislosti na dodávkách surovin pro výrobu baterií ze zemí mimo EU. Právě zvyšování výrobních kapacit v Evropě nás k tomuto záměru významně přibližuje," podotkl.

Projekt podle něj bude mít opravdovou přidanou hodnotu pouze tehdy, pokud se vládě a investorovi podaří vytvořit celý bateriový hodnotový řetězec – od těžby surovin a jejich zpracování až po druhotné využití a jejich recyklaci. "V naší zemi žije mnoho významných odborníků v oboru i vědců a máme skvělý vzdělávací systém. Byla by proto velká škoda, kdyby se z gigafactory stala další česká montovna," řekl Fousek.

Šéf ČEZ Beneš dnes uvedl, továrna na baterie pro elektroautomobily by při optimistickém scénáři mohla v ČR stát mezi roky 2026 až 2028. Podle Fouska je otázkou, zda to není příliš málo ambiciózní. "Aby nám ve srovnání s okolními zeměmi, kde již tyto továrny masivně vznikají, neujížděl vlak," dodal.

Podle partnera poradenské firmy EY pro automobilový průmysl Petra Knapa je dnes podepsané memorandum pozitivním vyjádřením vládní podpory a zájmu, které si tak velká potenciální investice zaslouží. "Věřím, že ještě tento rok padne rozhodnutí," uvedl. "Velcí investoři se budou rozhodovat podle celkových podmínek a Česko musí představit komplexně konkurenceschopnou nabídku," dodal.

Ekonom portálu Capitalinked.com Radim Dohnal míní, že záměr dostat do ČR fabriku na baterie je celkově správný. "Nicméně já bych to nedělal, protože takto podporujeme v lidech pocit, že stát zase zařídí pracovní příležitosti a směřování země. Podstatné bude vědět, kolik bude investiční podpora ze státního rozpočtu," dodal. Beneš dnes uvedl, že výše podpory státu pro plánovanou stavbu gigafactory v tuto chvíli není dojednaná, tvořit ji podle něj má přímá podpora i daňové úlevy.

Diskuze (13)

Doporučujeme

31. 7. 2021 13:49
Re: kup
ty misto psani podobnych blbosti ktere plodis vesmes porad dokola jak zasekla deska, by sis mel poslechnout lidi co tomu opravdu rozumnej ;-) a ze na internetu rozhovory s takovyma lidma najdes velice snadno, treba
https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - WinDiesel
29. 7. 2021 19:50
Re: kup
těžba je minimum, následuje CHEMICKÉ ZPRACOVÁNÍ, loužení a další chemické procesy, hoši. A to je prasárna, věřte mně, v chemii jsem nějakou dobu pracoval, i s kyanidy a fluorem....
Avatar - WinDiesel
29. 7. 2021 19:48
Re: No..
Ještě že jsi mi to vysvětlil, chytrolíne, díky :-[] :-[] :-[] :-[] :-[]
To je dobře že alespoň ty všemu rozumíš, Fšeználku rádobyftipný.
29. 7. 2021 14:34
Re: kup
"tezba" z odkalist po tezbe cinu je relativne dana a neni k ni zas tak daleko, resi se hlaven to, kdo by ho odebyral, to co je ve hvezdach a asi se nikdy neuskutecni je tezba z lozisek pod zemi, pravdepodobne o lithium v dobe kdy by se zacalo tezit z techto lozisek jiz bude zajem
29. 7. 2021 14:32
Re: velká výhra
koukam dany clanek cetlo asi hodne malo lidi v diskuzi :-[]