Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Volkswagenu Wolfgang Bernhard odchází, restrukturalizace pokračuje

Ondřej Láník
Diskuze (13)
Plány nového šéfa koncernu VW Group byly na mimořádném zasedání dozorčí rady posvěceny. Značky dosud sdružené do dvou skupin, budou nově na jediné úrovni, bez dalších hierarchických struktur.

Plány nového šéfa koncernu VW Group byly na mimořádném zasedání dozorčí rady posvěceny. Značky dosud sdružené do dvou skupin, budou nově na jediné úrovni, bez dalších hierarchických struktur. Současně s tím oznámil Volkswagen, že šéf této značky, Wolfgang Bernhard, opouští "po vzájemné dohodě" k poslednímu lednu letošního roku funkci i Volkswagen Group.

Odchod šéfa značky Volkswagen byl v automobilových kuloárech diskutován už od listopadu loňského roku, když bylo oznámeno, že Bernda Pischetsriedera nahradí od 1.1.2007 ve funkci předsedy představenstva VW Group Martin Winterkorn. Pischetsrieder v roce 2004 přivedl Bernharda z DaimlerChrysler. Winterkorn přebírá všechny funkce, které zastával Wolfgang Bernhard.

Skupina automobilek sdružená do Volkswagen Group bude podle plánů Martina Winterkorna přeorganizována. Dosavadní dvouvětvová struktura, tvořená větví Audi (Audi, Seat, Lamborghini) a větví Volkswagen (VW, Škoda, Bentley, Bugatti) bude zapomenuta. Nadále bude všech 7 značek rovnoprávně vedle sebe na jediné úrovni. Rozšířené představenstvo a rozhodovací grémia mají přinést kýžené synergické efekty z využívání zdrojů jednotlivých příbuzných značek.

Novou oblastí zastoupenou v představenstvu VW Group je výzkum a vývoj. Také vedení této oblasti má prozatím na starost Martin Winterkorn. Oblast výroby přebírá člen představenstva Audi, odpovědný za výrobu. Podobně budou i další funkce obsazeny vysokými manažery Audi, když například šéfem vnější komunikace VW Group se stává dosavadní šéf kominukace Audi. Obdobný postup potkal šéfa vývoje Audi, který bude vést vývoj Volkswagenu. Winterkorn přišel na nejvyšší manažerský post VW Group také z Audi.

Odchod Wolfganga Bernharda je pro VW Group velkou ztrátou. Bernhard proslul nekompromisním přístupem v sanaci firmy, snižování nákladů a optimalizaci výroby. V minulých měsících se Bernhardovi podařilo bez větších konfrontací s odboráři zeštíhlit výrobu Volkswagenu, zvýšit žalostně nízkou produktivitu německých závodů VW a snížit náklady v celé firmě.

Volkswagen vydal tiskovou zprávu, ve které děkuje Bernhardovi za práci kterou pro firmu udělal. Podle zákulisních informací se během "vzájemného vyjednávání" odcházejícího manažera a firmy projednávaly podmínky odchodu. Některé zdroje uvádějí, že ve smlouvě měl Bernhard klausuli týkající se zákazu práce pro konkurenční firmy v případě odchodu z VW, jiné zdroje takovou věc odmítají. Z veřejně dostupných informací, výročních a dalších zpráv lze nepřímo vyvodit, že Bernhardovi firma pravděpodobně vyplatí asi 6 milionů euro na ušlých mzdách. Bernhard měl kontrakt do roku 2010, německý tisk spekuluje nad možným návratem Bernharda do vedoucích funkcí ve skupině DaimlerChrysler.

Ondřej Láník
Diskuze (13)
12. 1. 2007 07:41
Obmena
Niekedy mam pocit, ze VW strieda sefov rychlejsie ako svoje modely..... Rozmyslam, ci to robi z pragmatickych dovodov, ze stale dava sancu novej krvi, alebo zo zufalstva, ked sa novy sef az tak neosvedci a skusia teda niekoho dalsieho...