Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto na čtyři dny zastaví výrobu modelu Fabia

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto kvůli nedostatku součástek na čtyři dny zastaví výrobu modelu Fabia.

Týdeník Škodovácký odborář uvedl, že automobilce chybí zejména komponenty pro výrobu motorů dovážené z Polska. Odstávka ve výrobě se uskuteční 28. února a 4., 11. a 18. března. Podle odborů se v těchto dnech nevyrobí zhruba 3200 aut. Informaci o přerušení výroby potvrdil mluvčí automobilky Rudolf Dreithaler.

"Odstávka byla naplánována s ohledem na zaměstnance na pondělí a pátek. Zaměstnanci v době přerušení výroby obdrží plnou mzdu," řekl ČTK Dreithaler. Jestli má automobilka dostatek součástek pro další období, mluvčí nechtěl komentovat.

Podle šéfa odborářů Jaroslava Povšíka je nedostatek součástek důsledkem doznívající krize, kdy nepřipravené závody snížily výrobu a teď nestačí uspokojovat silnou poptávku. Podobné problémy se podle něj nevyhnuly ani automobilce Volkswagen, kde prý provoz stál jednu noc a den a celkem se tam nevyrobilo skoro 7000 aut.

Situace ve Škodovce byla podle týdeníku kritická, jelikož se uvažovalo o sérii odstávek, která by trvala do dubna. Nakonec se však sníží počet směn na osm a odstávka výroby modelu Fabia bude trvat čtyři dny. "Přerušení výroby se každý den týká dvou směn," upřesnil Dreithaler. Jiných modelů včetně Octavie, Superbu nebo Yetti se odstávka ve výrobě podle mluvčího netýká.

Odboráři v mladoboleslavské automobilce však nevylučují, že se v budoucnosti výroba zastaví kvůli jednání o nové kolektivní smlouvě. Chtějí přistoupit k nátlakovým akcím, aby se změnil přístup firmy k vyjednávání o smlouvě, na které se zatím obě strany nedohodly. Odboráři odmítají návrh na růst tarifů o 2,5 procenta a nesouhlasí se zavedením nového modelu provozu s více směnami.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
1. 3. 2011 09:03
Re: :)
Firma Raymond. Dodáváme tam všelijaký drobný plastový díly.
25. 2. 2011 23:06
Re: Jejda,
Jo jo, něco ve stylu Clia V6 by se hodilo. :yes: >:-[]
25. 2. 2011 17:37
Jejda,
tak nech do Fabiek zatiaľ montujú 3.0 TDI... >:D
Avatar - Typhoon
25. 2. 2011 16:12
Poláci nestíhají
Osobně jsem proti Polákům zaujatý, takže se mi chce napsat, že Polsko je třeba ignorovat. Je ale fakt, že skončená krize zastihla prvovýrobce nepřipravené i Německu.
Avatar - Flai
25. 2. 2011 13:32
Re: :)
no taky na jaký motor to je,tedko je nejprodavanejší TSI. Ale to asi ne,to by stalo všechno
takže HTP ?