Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Auto zahájila ve Vrchlabí výrobu převodovky DQ200

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Škoda Auto zahájila ve Vrchlabí výrobu dvouspojkové převodovky DQ200 pro koncern Volkswagen.

nynější produkci 1000 převodovek denně firma plánuje zvýšit od půlky příštího roku až na 1500. Automobilka i koncern do přípravy výroby investovaly 170 milionů euro (asi 4,25 miliardy korun). Technické vybavení stálo 118 milionů euro (asi 2,95 miliardy Kč), dalších více než půl miliardy korun si vyžádalo tréninkové centrum, logistické zázemí nebo laboratoře.

Sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovku používají nejen vozy Škoda, ale i další značky koncernu, tedy Volkswagen, Audi a Seat. O její výrobě ve Vrchlabí bylo rozhodnuto na jaře 2011. Volkswagen začal první dvouspojkovou převodovku ve velkém vyrábět v roce 2003.

Podle předsedy představenstva Winfrieda Vahlanda budou vrchlabský závod a jeho zaměstnanci rozhodující měrou přispívat k úspěchu značky a celého koncernu. Pracovníky montáže převodovek si Škoda od poloviny letošního roku připravuje v novém tréninkovém centru.

V souvislosti s náběhem výroby převodovek a ukončením montáže vozů Roomster a Octavia ve Vrchlabí nastane i pohyb tamních zaměstnanců. Podle odborů Kovo má automobilka ve Vrchlabí zrušit asi 200 pracovních míst.

Zaměstnanci mohou přejít do závodů v Kvasinách či Mladé Boleslavi nebo odejít s odstupným. Pracovníci mají své rozhodnutí personálnímu oddělení oznámit do 2. listopadu. Škoda Auto na začátku letošního roku po celém světě zaměstnávala rekordních 25.800 lidí a vytvořila 1650 nových pracovních míst.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)