Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda představuje závodní auto inspirované legendou z 50. let

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Škoda Design představuje koncept Vision GT, který má být jakousi moderní interpretací legendárního stroje Škoda 1100 OHC z roku 1957.

Jde ovšem jen o počítačově animovaný designový model, nikoli skutečné auto. Mladoboleslavská automobilka také zdůrazňuje, že digitální studie vlastně navazuje na tradici série „Ikony v novém kabátě“, která zahrnovala návrhy moderních interpretací historických vozů Škoda od různých designérů značky.

Vision GT je stejně jako Škoda 1100 OHC červený závodní vůz s otevřenou karoserií, tentokrát ovšem elektrický. Studie je navíc konstruována jako jednomístná a řidič sedí uprostřed.

Nad futuristickým karbonovým volantem se zploštělou horní a spodní částí je umístěna plochá obrazovka, která slouží také jako větrná clona. Důležité informace se promítají přímo na hledí přilby pilota, podobně jako na head-up displeji. Aktivní kokpit pilota s odpruženým sedadlem je navržen pro optimální vyrovnávání přetížení.

Exteriér se podle tvůrců vyznačuje čistými liniemi a ostrými hranami a vzhled má připomínat současné závodní vozy Formule E, a to zejména díky dvoudílnému zadnímu křídlu. Mezi oběma horními profily blatníků svítí nový nápis Škoda v podobě hologramu v jasně červené barvě. Nápis se nachází také na přídi, která kopíruje zakřivenou linii vozů české značky.

Video se připravuje ...

Stejně jako její historický vzor je i tato designová studie v současnosti k vidění na výstavě „Design a transformace“, která se koná v Bruselu u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie a na níž řada českých firem představuje výrobky a návrhy zejména z let 1990 až 2020. Výstava potrvá v bruselském Design Muzeu do 8. ledna 2023.

Jan Zajíc
Diskuze (0)