Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slováci koupili obrněnce Iveco o třetinu levněji než Češi

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
Slováky stál jeden obrněnec v přepočtu 27 milionů korun, Čechy 43 milionů.

Slovenská armáda nakoupila obrněná vozidla Iveco oproti české o třetinu levněji. Slováci jednali bez soukromého zprostředkovatele a jeden transportér je stál v přepočtu 27 milionů korun, Čechy 43 milionů. Obě ceny jsou včetně daně z přidané hodnoty (DPH), napsal čtvrteční E15. Jednu z největších armádních zakázek poslední doby, kterou jako zprostředkovatelé získaly firmy Praga Export a Omnipol bez výběrového řízení, uzavřel koncem roku 2009 bývalý ministr obrany Martin Barták.

Čísla zveřejněná slovenským ministerstvem obrany podle deníku popírají tvrzení Bartáka, který se Slováky uzavřel memorandum o společném nákupu. Exministr ujišťoval, že tento postup cenu sníží. Obhajoval tím fakt, že na zakázku nevypsal výběrové řízení.

Nákup pro slovenskou armádu zprostředkoval státní Vojenský opravárenský podnik Trenčín. "Průměrná cena za kus byla 1,051 milionu eur, včetně 19procentní DPH," řekl deníku mluvčí slovenského ministerstva obrany Milan Lukáš.

Barták uzavřel smlouvu na dodávku 90 obrněnců s norskými zbraňovými věžemi Kongsberg za 3,6 miliardy korun, dalších 300 milionů korun budou stát rušičky a jiné vybavení. Slovenské transportéry jsou vybaveny věžemi, které vznikly ve spolupráci českého VOP 026 Šternberk a slovenské firmy EVPÚ Nová Dubnica, píše deník.

Ministerstvo obrany se už dříve hájilo tvrzením, že za vozidla zaplatí "asi jen" dvě miliardy korun, zbytek podle úřadu připadá na věže a DPH. Tedy právě zbraňové systémy dodávané Omnipolem cenu českých transportérů prodražily. Deník upozornil, že média dosud srovnávala ceny, za něž italské obrněnce nakupovaly jiné země, například Norsko či Slovinsko. I když i tam je rozdíl proti ČR propastný, není zřejmé, zda kalkulace zahrnují daň.

Z auditu zakázek, jenž nařídil šéf rezortu obrany Alexandr Vondra (ODS), vyplynulo, že Praga Export a Omnipol si naúčtovaly marži přes 19 procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (34)
27. 2. 2011 21:39
Re: A tenhle znáte?
Vážený kokeši02, bohužel máš naprostou pravdu. Takhle to funguje. Navrhuju obnovit trest smrti za vlastizradu. Aspoň by těch kriplů zlodějskejch ubejvalo. Rád bych se na nějakou takovou popravu zašel podívat.
27. 2. 2011 17:54
Re: Z kapes nas vsech kdo plati dane...
Řekl bych že ten redaktor který by takhle formuloval nadpis článku, by si u četky už neškrtl.
Avatar - Andromeda
27. 2. 2011 16:15
Re: Jako obvykle
Tak za a):Koukni se významového slovníku českého,ty však spíše slovenského jazyka a nastuduj význam slova věcnost a diskuze
b):Volební a politické bláboly řeš třeba na serveru:chcetemě.xx
c):K věci jsi nenapsal nic - jen zvratkové napadání a není to poprvé
d):Anonymita webu ti sice umožňuje být hubatý střelče,zrovna tak se předvést jinak,což
od tebe ouplně chybí...
Avatar - Schapp
27. 2. 2011 11:27
Z kapes nas vsech kdo plati dane...
Stejne tak jako mame pravo volit tak musime mit i pravo trestat za stupidni rozhodnuti ktere maji za cil obohatit jednotlivce... At je Bartakova vymluva jakakoli a at se ohani tim, ze o uplatky nejde realita stejne je, ze udelal rozhodnuti, ktere ekonomicky je neco za co by ho v soukrome firme vyhodili a v jine uz neprijali.

Titulek tady a vsude jinde musi znit "Bartak nakoupil obrnence z kapes danovych poplatniku o tretinu draze nez Slovaci" at za to rozhodnuti nese verejne plnou zodpovednost. Proc to CTK nepoda takhle? Dopad by byl jasny, rika se tomu aktivni verejny boj s korupci, nechapu proc agentury jako CTK na tomhle taky plne nespolupracuji...
Avatar - twistedTSD
26. 2. 2011 19:36
Re: Jako obvykle
hlavně, že tu každého zajímají tvé xenofobní výplody...