Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko po změnách v mýtném systému vybralo více peněz

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Výběr mýtného na Slovensku v prvním letošním čtvrtletí po rozšíření zpoplatněné sítě silnic a po změnách sazeb poplatků stoupl na 47,8 milionu eur (1,3 miliardy korun). Proti stejnému období loňska to představuje nárůst o 35,2 %.

Celková délka zpoplatněných silnic, která loni na Slovensku činila 2447 kilometrů, byla na začátku letošního roku rozšířena o dalších 234 kilometrů vozovek první třídy. V platnost také vstoupily nové sazby mýtného, které zvýhodňují ekologická vozidla na úkor starších automobilů.

Slovensko v úvodu roku rovněž zpoplatnilo přejezd kamionů a autobusů přes města a obce, odhadem šlo o 980 kilometrů silnic. Po protestech autodopravců ministerstvo dopravy v polovině března od inkasování poplatků za využití těchto silnic ovšem ustoupilo. Toto rozhodnutí zřejmě způsobí, že tempo meziročního růstu vybraného mýtného v dalších měsících zpomalí. Skytoll uvedl, že výběr poplatků za tranzit přes města a obce se na celkovém příjmu z mýtného podílel v prvním čtvrtletí téměř desetinou.

Loni výběr mýtného na Slovensku stoupl o 2,3 procenta na rekordních 159 milionů eur. Placení poplatků za přejezd po dálnicích, rychlostních silnicích a vybraných úsecích silnic první třídy podléhají v zemi autobusy a nákladní auta s hmotností nad 3,5 tuny. Provozovatele mýtného systému, firmu Skytoll v minulosti ovládl český podnikatel Petr Syrovátko.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
19. 4. 2014 19:53
Re: paradicka
Skor si mal napisat - navratnost PODVODNEJ obstaravacej ceny ...
Avatar - salamoon
19. 4. 2014 19:10
paradicka
cize navratnost IBA POVODNEJ obstaravacej ceny (tusim ze to bolo) 700mil eur* je pri takomto rocnom navyseni zisku za krasnych 56 rokov!

udrzba a modernizacia bude stat v dalsich rokoch urcite dalsich niekolko sto milionov eur...

*videl som na nete ale aj sumy nad 800mil eur.
Avatar - xavier911
19. 4. 2014 18:59
Super, to je jeden pohlad...
Ten druhy je, ze tym zvysenim mytneho, reps. spoplatnenim viacerych ciest sa rapidne zhorsili pracovne podmienky pre ludi, ktory tam len neprechadzaju, ako kamiony ale musia kazdy den jazdit. My sme pred zvysenim platili na mytnom 60 Eur na tyzden, po zvyseni je to 70 Eur na den. 60 vs 350 Eur na tyzden je fakt velky rozdiel. Pre zivnostnika celkem znicujuce zvysenie. My sme boli nuteny auto predat a zivnost ukoncit, a pozname mnoho dalsich, ktery tak dopadli tiez.

Je fakt super, ze sa stat ma dobre, ale za aku cenu....
19. 4. 2014 18:15
Ani to nebudu číst
Prachýýýýýýý, taky je chci všechny z celyho světa!!!!!!!!!!!! Ať jsou ostatní bez peněz, jen já je budu mít!!!!!
19. 4. 2014 18:00
A zase sa napakujú vyvolení
Nákladné autá aj tak stále jazdia po cestach 3. triedy a demoluju ich, ako aj domy v ich okolí. Kto opraví tieto cesty, keď do dnešného dňa neboli schopní, že akože nie sú peniaze, postaviť diaľnicu do Košíc?