Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko usiluje o nový závod výrobce elektromobilů Tesla

redakce AUTO.CZ
Diskuze (24)
Slovensko usiluje o získání investice amerického výrobce elektrických automobilů Tesla Motors, který plánuje postavit v Evropě svou továrnu.

Vládní investiční agentura SARIO firmě představila investiční pobídky, potvrdilo slovenské ministerstvo hospodářství. Podle dřívějších informací zájem o investici Tesly projevilo i Česko. "Agentura SARIO navázala kontakt se zástupci společnosti Tesla Motors, která v dlouhodobém výhledu uvažuje o zřízení závodu v Evropě," uvedlo ministerstvo, detaily neuvedlo.

Portál biztweet.eu uvedl, že automobilka nechce svou expanzi do Evropy a případná jednání v této věci komentovat. List Sme na svém webu připomněl dřívější vyjádření šéfa Tesly Elona Muska, že nový závod začne firma stavět poté, co v Evropě prodá 160.000 vozů ročně; letos by její prodej na evropském trhu měl poprvé překročit hranici 10.000 aut.

Výraznější růst prodeje vozů Tesly lze prý očekávat až po uvedení nových modelů na trh. Automobilka nyní nabízí sedan s názvem Model S, jehož cena začíná na 70.000 USD (asi 1,5 milionu Kč). Celkem plánuje letos podle dřívějších informací vyrobit 35.000 vozů. Na jaře příštího roku hodlá zahájit prodej crossoveru Model X. Za tři roky chce mít připravený levnější vůz Model 3 pro masový trh.

Na Slovensku už mají své závody tři automobilky, a to německý Volkswagen, francouzský PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors, jakož i jejich dodavatelé. Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (24)
28. 9. 2014 18:20
Re: CO BUDE MUSET SLOVENSKO NABÍDNOUT ....
Zabudol si na miliardove statne zakazky pre SpaceX ktore prisli v hodine 12. Bez tychto statnych penazi, danovych ulav a rozneho neferoveho zvyhodnovania by SpaceX ani Tesla neprezili. Viva la "volny" trh ;-\

Ten zavod postavia v Europe ked pocet predanych kusov v Europe presiahne 10 tisic. Tento rok sa planuju dostat cez 2000 cize 20%. T.j. este si par rokov pockame a mozno aj dlhsie kedze v Norsku (zdaleka najvacsi trh Tesly na starom kontinente) od roku 2016 zrusia vacsinu danovych ulav pre elektromobily.
28. 9. 2014 16:23
Par nazoru pro diesel
tak luxusne pestrou diskusi sem dlouho nevidel, ale to bzunda a mozna ne, ale ke kafi idela.

EEEEJ, benzine benzine....... ejejeje!

Peknééé boží hod, tu na zdeším!!!
28. 9. 2014 16:21
Re: SLOVÁCI ZAČÍNAJÍ BÝT LEPŠÍ NEZ ČEŠI !!! <b class="smile0
UUUUUUUHOHOOOOOOOOOO EJ UZ SOM EJ USOZ TU A tam zase hej

[odkaz]
Avatar - Ja Prvni 123
28. 9. 2014 14:11
Re: SLOVÁCI ZAČÍNAJÍ BÝT LEPŠÍ NEZ ČEŠI !!!
Tobe uz fakt hrablo.
I kdyz - asi jses cvok odjakziva.
Obtezujes - jdes na hate.
;-)
Avatar - WinDiesel
28. 9. 2014 14:09
Re: CO BUDE MUSET SLOVENSKO NABÍDNOUT ....
Můžeš být v klidu. O mně to není, je to o tom, že Slovensko se bude muset prohnout aby Teslu získalo. Budou přímé dotace a budou nepřímé dotace, bude toho mnoho. Ostatně Slovensko se v lezení do zadku Hyundai a PSA proslavilo široko daleko. Nedávno jsem kolem projížděl, slovenský stát to stálo a ještě bude stát hodně peněz. A obyčejní Slováci, se kterými často mluvím, nejsou zase až tak nadšeni jak by to na první pohled mohlo vypadat.