Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko: Zájem o nové automobily vzrostl, dominuje Škoda Auto

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Zájem Slováků o koupi nových vozů v prvním letošním pololetí mírně stoupl. Tradičně nejsilnější pozici na trhu si udržela Škoda Auto, uvedl tamní Svaz automobilového průmyslu.

Za pololetí slovenské úřady zaregistrovaly do evidence 37.177 nových osobních automobilů, což ve srovnání se stejným obdobím minulého roku představuje nárůst o 3,29 procenta. Slovenský trh s novými vozy rostl nepřetržitě od března do června 2015, předtím zaznamenal pokles čtyři měsíce v řadě.

Z jednotlivých značek se s odstupem nejvíce dařilo společnosti Škoda Auto. Mladoboleslavská automobilka prodala na Slovensku ve sledovaném období 8190 osobních vozů, což meziročně představuje nárůst o desetinu. Její tržní podíl tak stoupl na 22 procent.

Slovensko si loni v přepočtu na obyvatele udrželo pozici největšího výrobce osobních aut na světě. Prakticky celá produkce ze závodů automobilek Volkswagen, Kia Motors a PSA Peugeot-Citroën, která minulý rok dosáhla 971.160 vozidel, směřovala na export.

Kromě Slovenska pokračoval letos v růstu také evropský trh s novými vozy. V květnu prodej rostl již 21. měsíc za sebou, tempo růstu však bylo nejnižší od doby, kdy prodej začal opět růst.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Avatar - Czerwik
16. 7. 2015 08:12
škoda
aha... a ďalšie miesta nestoja za zverejnenie, že? :no: